Epidémia smrtiacej eboly sa šíri po celom svete: Nakazení sú aj v Británii!

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 18:32 • 2 min
Epidémia smrtiacej eboly sa šíri po celom svete: Nakazení sú aj v Británii!

LONDÝN – Smrtiaceho vírusu eboly sa bojí už takmer celý svet! Epidémia prepukla v západnej Afrike a od februára zabila už takmer 700 ľudí. Jeho príznaky objavili už aj u občanov Veľkej Británie!

slovakia

left justify in out

Jedného Brita hospitalizovali v nemocnici v meste Birmingham po tom, čo sa vrátil zo Západnej Afriky a vykazoval symptómy smrtiaceho vírusu – horúčky, zvracanie a bolesti hlavy. Nemocnica mu odobrala vzorky a čaká sa na potvrdenie, alebo vyvrátenie eboly. Muž cestoval cez Benin, Nigériu a domov išiel cez Paríž. Druhý leží v nemocnici Charing Cross Hospital v Londýne.

 

Poplach majú aj v Ázii. V Hong Kongu dali do karantény ženu, ktorá vykazuje symptómy eboly. Na potvrdenie vírusu sa stále čaká.

 

Ebola, na ktorú neexistuje žiadny liek a ani vakcína sa začala vo februári šíriť z Guinei do celej západnej Afriky. Odvtedy zabila už 672 ľudí. Je to asi polovica obetí, od roku 1976, kedy chorobu objavili, až do roku 2013. Ďalšie stovky sú infikované, medzi nimi aj najmenej dvaja Američania, lekár Kent Brantly a misionárka Nancy Writebolová, ktorých zdravotný stav je stabilizovaný. Ich krajan Patrick Sawyer v službách libérijskej vlády skolaboval na letisku v nigérijskom Lagose a zaradil sa už v uplynulých dňoch medzi početné obete eboly.

 

Dnes zomrel na ebolu aj špičkový virológ zo Sierra Leone Sheik Umar Khan. Špecialista bol druhým lekárom v poradí, ktorý sa počas súčasnej epidémie eboly  v západnej Afrike infikoval vírusom. Stal sa aj druhou obeťou z radov lekárov po najvýznamnejšom libérijskom odborníkovi, šéfovi nemocničného zariadenia JFK v Monrovii Samuelovi Brisbaneovi, ktorý zomrel v sobotu po niekoľkodňovom boji s infekciou.

 

Ebola je vysoko nákazlivý vírus a jeho šíreniu napomáha zlá hygiena. Jej symptómami sú bolesti hlavy, zvracanie, a nekontrolované krvácanie vnútorné aj vonkajšie zo všetkých telesných otvorov. „V dnešnom globalizovanom svete môže mať vypuknutie epidémie v jedenej časti planéty fatálny dopad na jej druhom konci,“ povedal lekár Mark Walport a dodal: „Ide o nebezpečný kmeň Zaire, na ktorý umiera až 90% nakazených a ktorý rozmixuje vnútorné orgány. Kolegovia, ktorí v Afrike pitvali obete eboly, popisovali ich pečeň a ľadviny ako rozmixovanú kašu.“




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies