Epidémia salmonelózy v Banskej Bystrici sa rozrástla, počet chorých stúpol na 27

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 13:01 • 2 min
Epidémia salmonelózy v Banskej Bystrici sa rozrástla, počet chorých stúpol na 27

BANSKÁ BYSTRICA – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pokračoval tento týždeň vo vyšetrení epidémie salmonelózy, ktorá vznikla začiatkom minulého týždňa z donáškového jedla na pracovisko od jednej z banskobystrických výrobní jedál.

slovakia

left justify in out

Počet chorých stúpol, z pôvodne 17 avizovaných prípadov je dnes už 27. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

 

"Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonelly Enteritidis v 24 prípadoch. Zvyšné tri prípady odborníci RÚVZ vykazujú v epidemiologickej súvislosti. Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby, a to štyri chody: Fitnes menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát, pizza a šalát," konštatovala Tolnayová.

 

Dodala, že po zatvorení prevádzky, dekontaminácii prostredia, pracovných plôch a predmetov, ktoré vykonal prevádzkovateľ, v piatok uplynulý týždeň požiadal o opätovné otvorenie prevádzky. Doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória.

 

Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení, ako sú používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť vo výrobni jedál obnovená. Zariadenie je však stále pod zvýšeným hygienickým dozorom.

 

RÚVZ v Banskej Bystrici pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonela. Všetky izoláty zaslal na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra pre salmonelózy pri Úrade verejného zdravotníctva SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona