Epidémia hepatitídy A si v Kalifornii vyžiadala už 19 životov

NETKY.SK • 19 Október 2017, 06:40 • 2 min
Epidémia hepatitídy A si v Kalifornii vyžiadala už 19 životov

BRATISLAVA - Hepatitída typu A má v Kalifornii na svedomí už 19 obetí.

slovakia

left justify in out

Od novembra sa tam týmto vírusovým ochorením nakazilo viac ako 500 ľudí, pričom mnohí z nich sú bez domova.

Kalifornský guvernér Jerry Brown vyhlásil v súvislosti s druhou najväčšou epidémiou hepatitídy A v USA za uplynulých 20 rokov stav núdze, aby zaistil, že sa do kliník, ktoré pracujú s bezdomovcami, dostanú potrebné vakcíny.

Takmer 500 prípadov nákazy hlásia zo San Diega, kde úrady v boji proti nej nariadili dezinfekciu ulíc a rozmiestnenie stanovíšť na umývanie rúk. Istý člen mestskej rady tiež požiadal, aby otestovali, či nie je kontaminovaná pitná voda. Epidémia však najviac zasiahla tamojšiu komunitu bezdomovcov, ktorí sú vystavení najväčšiemu riziku, keďže nemajú prístup k základným hygienickým opatreniam. Na uliciach San Diega pritom žije viac ako päťtisíc ľudí.

Ďalšie prípady sa objavili aj v Santa Cruz a Los Angeles a tiež v San Franciscu, kde úrady zaočkovali tisícky bezdomovcov.

Hepatitída A býva zvyčajne smrteľná v jednom zo sto prípadov. V Kalifornii podľa úradov zabíja častejšie, pretože napadla veľmi zraniteľnú populáciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies