Epidémia eboly spôsobila v Afrike aj úmrtie takmer 11-tisíc ľudí na maláriu

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 19:57 • 2 min
Epidémia eboly spôsobila v Afrike aj úmrtie takmer 11-tisíc ľudí na maláriu

LONDÝN - Epidémia eboly v západnej Afrike si v uplynulom roku vyžiadala možno až takmer 11.000 obetí navyše z radov pacientov sužovaných maláriou. Vyplýva to z vedeckej štúdie, ktorú pred sobotňajším Svetovým dňom malárie zverejnil odborný časopis The Lancet.

slovakia

left justify in out

Štúdia skúma kolaps zdravotníckych systémov a jeho dôsledky v troch ebolou najviac zasiahnutých štátoch čierneho kontinentu - Guinei, Libérii a Sierre Leone.

 

Počet obetí epidémie eboly sa podľa oficiálnych údajov Svetovej zdravotníckej organizácie približuje k 11.000. Vedci sa domnievajú, že približne podobný počet ľudí zomrel vlani v spomínaných troch krajinách aj na následky malárie.

Tím vedcov pod vedením Patricka Walkera z Centra pre analýzy a modelové výpočty na Imperial College v Londýne analyzoval údaje o výskyte a liečbe malárie v Guinei, Libérii a Sierre Leone za uplynulých 15 rokov. Na základe nich dospel k názoru, že zlé zásobovanie, limitované možnosti distribúcie sietí proti komárom a preventívnych liečiv viedli v týchto krajinách až k 3,5 miliónu neliečených prípadov malárie navyše. K tomu sa v čase epidémie eboly pridružil ešte ich zdravotnícky systém neschopný zvládnuť masívne výzvy vrátane liečby chorých na maláriu.

 

Počet úmrtí na následky tohto ochorenia sa tak v Guinei zvýšil o viac ako tretinu (o 5600), v Sierre Leone pribudlo asi 3900 obetí malárie, čo predstavuje 50-percentný nárast, a v Libérii zaznamenali 1500 úmrtí na následky malárie, čo je nárast o 62 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies