Epidémia eboly sa skončila aj v Libérii

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 14:44 • 2 min
Epidémia eboly sa skončila aj v Libérii

MONROVIA - Dva a pol roka po svojom vypuknutí sa epidémia eboly v západnej Afrike skončila.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po tom, ako vyhlásila Libériu za zbavenú nebezpečného vírusu.

 

Len pred deviatimi dňami WHO oznámila oficiálne ukončenie najnovšej epidémie eboly v susednej Guinei, kde sa ochorenie začalo šíriť v decembri 2013. V polovici marca tohto roka vyhlásili koniec šírenia eboly v Sierre Leone.

 

Guinea, Libéria a Sierra Leone boli tromi krajinami najviac zasiahnutými ebolou, ktorá si počas epidémie vyžiadala viac než 11.000 životov.

 

V prípade Libérie ide už o štvrté vyhlásenie WHO o konci epidémie eboly v tejto krajine. Posledných troch nakazených tam nahlásili začiatkom apríla, pričom u posledného pacienta boli testy na vírus negatívne 28. apríla.

 

Za uplynulých 42 dní nedošlo v Libérii k výskytu nových prípadov nákazy. Krajina teraz vstupuje do 90-dňového obdobia zvýšeného monitorovania prípadných podozrivých prípadov.

 

Uvedené tri západoafrické štáty musia podľa WHO zostať ostražité, pokiaľ ide o nové infekcie, pretože pretrváva riziko vyvolania ďalších epidémií po kontakte s telesnými tekutinami pacientov, ktorí ebolu prežili.

 

Vyhlásenie eboly za celosvetovú zdravotnú hrozbu WHO odvolala ešte koncom marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies