Epidémia eboly predstavuje globálny bezpečnostný problém

NETKY.SK • 18 September 2014, 16:00 • 2 min
Epidémia eboly predstavuje globálny bezpečnostný problém

ŠTRASBURG - Medzinárodné spoločenstvo podcenilo hrozbu šíriacej sa epidémie vírusu ebola v západnej Afrike, ktorá v súčasnosti predstavuje celosvetovú bezpečnostnú výzvu, uvádza sa v uznesení, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament (EP).

slovakia

left justify in out

Keďže postihnutým krajinám hrozí sociálnoekonomický kolaps, poslanci vyzvali na zváženie využitia prostriedkov vojenskej a civilnej obrany pod vlajkou OSN a zlepšenie prístupu k existujúcim možnostiam liečby. Pre potreby poskytnutia liečby pacientom je potrebné urýchlené poskytnutie financií a operačných kapacít vrátane kvalifikovaných ľudských zdrojov a logistického materiálu, uvádza sa v uznesení. Vzhľadom na rozsah epidémie poslanci odporučili zvážiť možnosť využitia prostriedkov vojenskej a civilnej obrany pod vedením generálneho tajomníka OSN.

 

Poslanci zdôraznili, že postihnuté krajiny už trpia nedostatkom potravín a čistej vody a čelia ekonomickému kolapsu. Sociálne nepokoje, úteky z oblastí a všadeprítomný chaos napomáha ďalšiemu šíreniu vírusu. Prepuknutie epidémie odhalilo vážne nedostatky zdravotných systémov postihnutých krajín a naliehavú potrebu podporiť ich a posilniť, uvádza sa v uznesení. Parlament vyzval Európsku komisiu, aby posúdila potreby a pripravila plány pre každú z postihnutých krajín s cieľom stanoviť a koordinovať požiadavky na nasadenie kvalifikovaného zdravotníckeho personálu, pojazdných laboratórií, laboratórnych zariadení, ochranných odevov a liečebných centier s infekčnými oddeleniami. Uznesenie tiež vyzýva Africkú úniu na vypracovanie uceleného akčného plánu, nakoľko kríza sa rapídne zhoršuje a nadobúda politický, bezpečnostný, hospodársky a sociálny charakter. 

 

Od oficiálneho oznámenia o prepuknutí epidémie eboly 22. marca 2014 v Guinei zasiahlo toto ochorenie štyri ďalšie krajiny (Libéria, Nigéria, Sierra Leone a Senegal), postihlo takmer 4000 ľudí a zapríčinilo smrť viac ako 2000 ľudí. WHO varuje, že počet pacientov by mohol v najbližších troch mesiacoch prekročiť hranicu 20 000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona