Epidémia eboly by mohla odznieť do konca roka

NETKY.SK • 14 August 2015, 08:00 • 2 min
Epidémia eboly by mohla odznieť do konca roka

NEW YORK - Epidémiu eboly v západnej Afrike bude možné definitívne zastaviť do konca tohto roka. Generálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Čchan to vyhlásila počas dnešného vystúpenia na pôde Bezpečnostnej rady OSN, z ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V prípade Libérie, ktorá bola jednou z najhoršie postihnutých krajín, počas uplynulých dvoch týždňov nezaznamenali žiadne nové prípady nakazenia, zatiaľ čo v Sierre Leone a Guinei ich bolo iba niekoľko, čo je najpriaznivejší stav za viac ako jeden rok. Za "veľmi dobrú správu" považuje šéfka WHO aj to, že sa nepotvrdili obavy z trvalého udomácnenia vírusu eboly v danom regióne.


Napriek priaznivému vývoju Margaret Čchan varovala pred "falošným pocitom bezpečia", pričom nevylučuje, že sa objavia nové ohniská nákazy, ako tomu bolo v Libérii koncom júna, takmer dva mesiace po jej vyhlásení za krajinu za zbavenú eboly.


Epidémia eboly v západnej Afrike, ktorá vypukla v decembri 2013, si podľa údajov WHO vyžiadala už viac ako 11.280 mŕtvych. Je pritom podľa riaditeľky WHO "zďaleka najväčšou, najdlhšou a najprudšou (epidémiou), o akej sa vie".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies