Epidémia cholery si v Nigérii vyžiadalala už najmenej 75 obetí

NETKY.SK • 29 Október 2013, 18:42 • 2 min
Epidémia cholery si v Nigérii vyžiadalala už najmenej 75 obetí

LAGOS - Najmenej 75 ľudí podľahlo v ostatných týždňoch v Nigérii cholere. Ide o najväčšie rozšírenie infekčného ochorenia za uplynulých päť rokov v africkej krajine. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Prvý prípad cholery zaznamenali podľa ministerstva v tábore pre vnútorne vysídlené osoby v štáte Plateau. Zdravotnícke úrady podľa ministra Onyebuchia Chukwua uskutočnili opatrenia na zastavenie šírenia nákazy. Minister podľa agentúry DPA nespresnil, o aké opatrenia išlo.

Cholera sa zo štátu Plateau rozšírila ďalej na juh k metropole Lagos a štátom Nassarawa a Oyo, ale i na sever do štátov Zamfara, Katsina a Sokoto. Nakazené sú stovky ľudí, úrady hovoria o najmenej 500 osobách. "Väčšina prípadov je v oblastiach, kde nie je prístup k pitnej vode a kde sú zlé hygienické podmienky," uviedol pre DPA lekár z mesta Kano Abdulrahman Sheshe.

Choleru spôsobuje znečistená voda. OSN odhaduje, že polovica zo 160 miliónov obyvateľov Nigérie nemá k dispozícii vhodnú vodu a tretina primerané hygienické zariadenia. Výraznú epidémiu cholery zaznamenali v Nigérii naposledy v roku 2008, keď si ochorenie vyžiadalo 97 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona