EPH a PPF Investments prevezmú nemecké bane a elektrárne Vattenfallu

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 16:14 • 2 min
EPH a PPF Investments prevezmú nemecké bane a elektrárne Vattenfallu

PRAHA - Konzorcium tvorené českým Energetickým a priemyselným holdingom (EPH) a jeho finančným partnerom, spoločnosťou PPF Investments, kúpilo nemecké hnedouhoľné bane a elektrárne, ktoré predávala švédska spoločnosť Vattenfall.

slovakia

left justify in out

Cenu firmy neuviedli. Akvizícia podlieha schváleniu zo strany švédskej vlády a ďalšej bežnej regulácii. Uzavretie transakcie sa očakáva v 3. kvartáli tohto roka. Informovali o tom české portály e15.cz a ihned.cz.

 

Holding EPH ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, ktorí spoločne vlastnia viac ako dve tretiny akcií. Zvyšok akcií vlastní skupina J&T. Vo firme PPF Investments má menšinový podiel najbohatší Čech Petr Kellner. PPF Investments pritom operuje úplne nezávisle od finančnej skupiny PPF, v ktorej má Kellner majoritu.

 

Pod EPH však neprejdú cenné vodné elektrárne v majetku Vattenfallu. Vďaka tomu je cena za nemeckú divíziu švédskeho koncernu aj s jej hotovosťou 1,7 miliardy eur nulová.

EPH sa zaviazal prevziať záväzky na rekultiváciu a vyradenie jednotlivých zariadení z prevádzky. Tie sú ocenené na 2 miliardy eur. Pod EPH prejdú na hnedouhoľné aktíva v hodnote 3,4 miliardy eur. Křetínský a PPF sa zmluvne zaviazali, že v nadchádzajúcich rokoch si nebudú vyplácať dividendy.

 

"Na základe skúseností, získaných v rámci našej dlhoročnej prítomnosti v stredonemeckom hnedouhoľnom revíri, sme presvedčení, že EPH je aj za súčasných náročných trhových podmienok pripravený na prevzatie zodpovednosti súvisiacich s vlastníctvom hnedouhoľných aktív spoločnosti Vattenfall v Nemecku," uviedol v tlačovej správe Jan Špringl, člen predstavenstva EPH.

 

Pri dnešných trhových cenách nie je väčšina nemeckých uhoľných elektrární schopná vyrábať so ziskom. Sám Křetínský priznáva, že kúpené elektrárne majú slúžiť ako dočasný zdroj pri prechode na "zelenú" energiu.

 

EPH v súčasnosti už v Nemecku vlastní ťažobnú spoločnosť Mibrag a firmu HSR, ktorá prevádzkuje elektráreň na hnedé uhlie Buschhaus a povrchovú baňu Schöningen. Hovorca EPH Daniel Častvaj upozornil, že aktíva Vattenfallu predstavujú druhé najväčšie hnedouhoľné bane a elektrárne v Nemecku. "Patrí medzi ne povrchová ťažba v baniach Jänschwalde, Welzow-Juh, Nochten a Reichwald, rovnako ako elektrárne Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárne Lippendorf. Spoločnosť zamestnáva približne 7500 ľudí," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona