EP žiada Brusel, aby neobnovil dohodu s PMI proti falšovaniu cigariet

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 09:18 • 2 min
EP žiada Brusel, aby neobnovil dohodu s PMI proti falšovaniu cigariet

BRUSEL/ŠTRASBURG - Väčšina poslancov Európskeho parlamentu (EP) dnes prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia vyzvala Európsku komisiu, aby neobnovila dohodu proti falšovaniu a pašovaniu cigariet so spoločnosťou Philip Morris International (PMI), ktorej platnosť vyprší v júli 2016.

slovakia

left justify in out

Podľa europoslancov by sa exekutíva EÚ namiesto toho mala zamerať na využívanie existujúcich vlastných a medzinárodných nástrojov určených na boj proti pašovaniu cigariet.

 

Uznesenie vyjadruje pochybnosti nad účinnosťou dohody medzi EÚ a PMI, ktorá podľa poslancov na začiatku prispela k obmedzeniu pašovania cigariet, avšak vzniknutú medzeru na čiernom trhu následne zaplnili lacné neznačkové cigarety a ich nezákonný predaj dosiahol výrazný nárast.

 

Na základe dohôd proti falšovaniu a pašovaniu cigariet sa štyria veľkí producenti tabakových výrobkov dohodli na úhrade sumy 2,15 miliardy dolárov v prospech EÚ a jej členských štátov výmenou za stiahnutie žalôb za stratu príjmov z ciel, o ktoré EÚ prišla v dôsledku nelegálneho obchodu s cigaretami. Z tejto sumy 90 percent putovalo do pokladníc členských štátov a desať percent zostalo v rozpočte EÚ.

 

Tabakové spoločnosti sa tiež zaviazali aktívne sa podieľať na boji proti pašovaniu a falšovaniu tabakových výrobkov.

Dnešné uznesenie EP však konštatuje, že nezákonný obchod s tabakovými výrobkami, a najmä pašovanie a falšovanie cigariet, aj naďalej spôsobuje EÚ a jej členským štátom straty príjmov v oblasti ciel, DPH a spotrebných daní, ktoré presahujú desať miliárd eur ročne.

 

Okrem toho europarlament znepokojuje aj možný konflikt záujmov Úradu EÚ pre boj proti podvodom (OLAF), ktorého rozpočet je čiastočne financovaný z ročných poplatkov získaných na základe dohôd proti falšovaniu a pašovaniu cigariet od tabakového priemyslu.

 

Poslanci naznačili, že Európska komisia by sa namiesto obnovenia dohody s PMI mala zamerať na dôslednú implementáciu smernice o tabaku z roku 2014. Táto smernica prináša efektívne nástroje boja proti pašovaniu a falšovaniu cigariet, napríklad v podobe interoperabilného systému vyhľadávania a sledovania cigariet na úrovni celej EÚ.

Dohodnutá tabaková smernica nadobudne účinnosť v roku 2019.

 

Europoslanci chcú, aby členské štáty EÚ ratifikovali protokol k Rámcovému dohovoru Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o kontrole tabaku (FCTC), ktorý sa snaží o interoperabilné sledovanie cigariet na medzinárodnej úrovni. V tejto súvislosti poslanci zdôraznili, že zmluvné strany protokolu WHO sa zaviazali chrániť svoje politiky v oblasti verejného zdravia pred komerčnými záujmami tabakového priemyslu.

 

Na preklenutie časovej medzery medzi vypršaním dohody s PMI (júl 2016) a plnou vymáhateľnosťou všetkých ustanovení tabakovej smernice (2019), bude podľa europoslancov potrebné prijať doplňujúcu právnu úpravu, ktorej návrh by mala čo najskôr predložiť exekutíva EÚ.

 

Parlament preto vyzval komisiu, aby nepredĺžila dohodu s PMI a zabezpečila maximálnu transparentnosť interakcií s tabakovým priemyslom.

 

EÚ podpísala dohody o spolupráci so štyrmi tabakovými koncernami - Philip Morris International (PMI), od roku 2004; Japan Tobacco International (JTI), od roku 2007; Imperial Tobacco Limited (ITL) a British American Tobacco (BAT), obe od roku 2010. Okrem finančnej kompenzácie pre EÚ sa tabakové koncerny zaviazali, že v snahe zabrániť, aby ich výrobky skončili v rukách zločincov, budú produkovať iba množstvá potrebné pre legálny dopyt na trhu, pričom svoje výrobky budú predávať iba legitímnym klientom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies