EP vyzval USA, aby splnili záväzok voči úradu OSN pre palestínskych utečencov

NETKY.SK • 8 Február 2018, 19:47 • 2 min
EP vyzval USA, aby splnili záväzok voči úradu OSN pre palestínskych utečencov

BRUSEL - Zákonodarcovia Európskej únie vyzvali vo štvrtok Spojené štáty, aby si splnili svoj finančný záväzok voči Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament (EP) vo svojom štvrtkovom uznesení "vyzval Spojené štáty, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a uhradili tejto agentúre celý plánovaný príspevok".

 

USA sú hlavným darcom pre UNRWA, ktorý poskytuje pomoc Palestínčanom žijúcim v Jordánsku, Libanone, Sýrii, Predjordánsku a pásme Gazy. Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania a sociálne služby.

 

Spojené štáty začiatkom januára oznámili, že pre UNRWA v tomto roku poskytnú pomoc vo výške 60 miliónov dolárov. Vyplatenie ďalších 65 miliónov dolárov je zmrazené a bude podliehať "ďalšiemu zvažovaniu"Poslanci EP tiež vo štvrtok uvítali záväzok krajín združených v Lige arabských štátov (LAŠ), zároveň ich však požiadali o zvýšenie svojich príspevkov.

 

UNRWA žiada v tomto kalendárnom roku na zabezpečenie svojich aktivít 800 miliónov dolárov. Diplomatické zdroje pred časom varovali, že ak by USA prestali prispievať na činnosť UNRWA, mohlo by to viesť k humanitárnej kríze, a to najmä v pásme Gazy, kde je väčšina obyvateľstva odkázaná na pomoc tohto úradu OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona