EP vyzval poľskú vládu, aby realizovala odporúčania Benátskej komisie

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 19:22 • 2 min
EP vyzval poľskú vládu, aby realizovala odporúčania Benátskej komisie

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes v rámci nelegislatívneho uznesenia vyzvali poľskú vládu, aby v plnej miere realizovala odporúčania tzv. Benátskej komisie týkajúce sa funkčnosti ústavného súdu krajiny a dodržiavania zásad právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 513 poslancov, 142 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania, nadväzuje na plenárnu rozpravu z 19. januára za účasti poľskej premiérky Beaty Szydlovej. Europoslanci sa zaoberali rozhodnutím Európskej komisie z 13. januára iniciovať proces, v rámci ktorého bude v súvislosti s krokmi novej konzervatívnej vlády sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku.

 

Opatrenia poľskej vlády a poľského prezidenta podľa europoslancov viedli k znefunkčneniu ústavného súdu krajiny, čo ohrozuje demokraciu, ľudské práva a zásady právneho štátu. Parlament preto vyzval poľské orgány, aby rešpektovali, zverejnili a bezodkladne v plnej miere vykonali verdikty ústavného súdu v súlade s odporúčaniami Benátskej komisie.

 

Parlament podporil snahy exekutívy EÚ o nájdenie východiska zo súčasnej situácie prostredníctvom dialógu s poľskými orgánmi. Zároveň však Európsku komisiu vyzval, aby v prípade, ak poľská vláda nebude plniť odporúčania Benátskej komisie, spustila druhú fázu monitorovania v oblasti ohrozovania právneho štátu.

 

Europoslanci zdôraznili, že všetky opatrenia vo vzťahu k Poľsku musia vychádzať z právomocí EÚ a musia rešpektovať právomoci členských štátov, ako aj zásadu subsidiarity. Zároveň však pripomenuli, že dodržiavanie hodnôt a zásad zakotvených v zakladajúcich zmluvách EÚ a medzinárodných nástrojoch v oblasti ľudských práv je povinnosťou EÚ, ako aj všetkých jej členských štátov, a to pri všetkých ich aktivitách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies