EP rozhodne o osude Junckerovej komisie

NETKY.SK • 22 Október 2014, 06:49 • 2 min
EP rozhodne o osude Junckerovej komisie

ŠTRASBURG - Európsky parlament v stredu rozhodne o osude novej podoby Európskej komisie, ktoré zloženie navrhol luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

Jeho zostava potrebuje pred ujatím sa funkcie k prvému novembru stredajší súhlas väčšiny celého pléna EP. Jednotlivým kandidátom už príslušné výbory súhlas vyslovili. V utorok po druhý raz odobrili Slováka Maroša Šefčoviča, ktorý po novom bude podpredseda EK pre energetickú úniu. Šefčovičov uvoľnený rezort dopravy, mobility a politiky pre vesmír má prevziať nová slovinská kandidátka Violeta Bulcová, ktorá nahradí odmietnutú krajanku Alenku Bratušekovú. Okrem nej neprešiel procesom na vybraný rezort ani maďarský nominant Tibor Navracsics. Jeho nominácia za komisára pre vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo je tak stále spornou. 

 

Celý proces sa začne v stredu ráno, keď Juncker so svojim 27-členným tímom predstúpi pred Európsky parlament, aby poslancom predstavil priority pracovného programu budúcej exekutívy EÚ. Po rozprave o rozdelení portfólií a prioritách novej komisie bude zbor napoludnie hlasovať. Juncker ešte predtým bude mať možnosť reagovať na hodnotenia jednotlivých nominantov. V prípade schválenia Junckerova komisia v nahradí zostavu Josého Manuela Barrosa, ktorý bol na čele výkonného organu únie desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies