EP prichádza k Slovákom s projektom na tému označovanie potravín

NETKY.SK • 15 Október 2010, 11:55 • 2 min
EP prichádza k Slovákom s projektom na tému označovanie potravín

EP prichádza k Slovákom s projektom na tému označovanie potravín

slovakia

left justify in out

img

Informačná kancelária Európskeho parlamentu (IKEP) na Slovensku realizuje pilotný projekt s názvom "EP prichádza k vám" na tému označovanie potravín. "Cieľom projektu bolo naozaj na konkrétnej téme, ktorá zaujíma ľudí a dotýka sa ich, preukázať, ako EP zasahuje do rozhodovacieho procesu v rámci EÚ, akú zohráva úlohu," uviedol pre TASR riaditeľ IKEP Robert Hajšel s tým, že v súčasnosti sa EP zaoberá problematikou označovania potravín, preto považuje výber témy za vhodný. "Téma vzbudila obrovský záujem aktérov, najmä výrobcov, ale aj spotrebiteľských asociácií a kontrolných orgánov na Slovensku."
Poslanci EP v návrhu nariadenia o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorý schválili na júnovom plenárnom zasadnutí v prvom čítaní, žiadajú jasnejšie a ucelenejšie pravidlá pre označovanie potravín. Prijatím tejto legislatívy chcú uľahčiť spotrebiteľom ich rozhodovanie pri kúpe potravinárskych produktov a zároveň sa usilujú o zabezpečenie čo najmenšej administratívnej záťaže pre potravinársky priemysel, najmä malé a stredné podniky.
Program aktivít IKEP v rámci projektu "EP prichádza k vám" zahŕňa inštaláciu CHOICE BOXu od 18. do 27. októbra denne od 9.00 do 17.00 h pri Kongresovom centre Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, kde budú mať občania možnosť vyjadriť svoj názor na označovanie potravín.
Od septembra a v priebehu októbra sa na školách uskutočňujú diskusie na tému označovanie potravín. Séria rozličných komunikačných aktivít v súvislosti s projektom vyvrcholí diskusnými podujatiami 25. až 27. októbra v Nitre.
Fórum občanov - diskusia o nových pravidlách pre označovanie potravín s poslancami EP Annou Záborskou, Katarínou Neveďalovou a Miroslavom Mikolášikom, odborníkmi a predstaviteľmi akademickej obce sa uskutoční 25. októbra od 9.00 do 12.00 h v Kongresovom centre Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Seminár pre odborníkov za účasti poslankyne EP Renate Sommerovej, autorky parlamentnej správy, je naplánovaný na 26. októbra v hoteli Zlatý Kľúčik v Nitre.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies