EP predĺžil mandát osobitnému výboru pre dane o ďalších šesť mesiacov

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:37 • 2 min
EP predĺžil mandát osobitnému výboru pre dane o ďalších šesť mesiacov

BRUSEL - Európsky parlament (EP) oznámil, že práca osobitného výboru pre daňové rozhodnutia bude na základe nového mandátu pokračovať ďalších šesť mesiacov. Nový mandát platí od stredy 2. decembra.

slovakia

left justify in out

Výbor sa zameriava na škodlivé režimy a praktiky členských štátov v oblasti daní z príjmov právnických osôb na európskej aj medzinárodnej úrovni. V stredu (2.12.) o tom jednohlasne rozhodla Konferencia predsedov, ktorá je zložená z predsedu EP a lídrov politických skupín. Následne predĺženie mandátu osobitného výboru schválilo aj plénum EP pomerom hlasov 561 (za) ku 69 (proti) ku 5 (zdržalo sa hlasovania).

 

Nový výbor nadviaže na prácu svojho predchodcu, pričom sa zameria na nevyriešené otázky, ktoré europarlament zhrnul vo svojom uznesení z 25. novembra tohto roku. Jeho štruktúra bude zodpovedať štruktúre pôvodného výboru čiže aj naďalej v ňom bude 45 poslancov EP, najviac zo skupiny Európskej ľudovej strany (13) a Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (12). Slovenskí europoslanci v tomto osobitnom výbore zastúpení nie sú. Osobitný výbor sa okrem iného zameria na činnosť Európskej komisie v oblasti štátnej pomoci a daní. Zaoberať sa bude aj dodržiavaním daňovej legislatívy členskými štátmi a agresívnym daňovým plánovaním podnikov.

 

Členovia osobitného výboru budú zároveň sledovať, ako členské štáty EÚ a jej inštitúcie pretavia odporúčania pôvodného výboru pre daňové rozhodnutia do praxe. Zaoberať sa budú aj pokračujúcimi aktivitami medzinárodných organizácií a zoskupení, vrátane OECD a G20, v oblasti spravodlivého zdaňovania právnických osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies