EP predĺžil bezcolný prístup ukrajinských tovarov na trh únie

NETKY.SK • 23 Október 2014, 15:23 • 2 min
EP predĺžil bezcolný prístup ukrajinských tovarov na trh únie

BRATISLAVA - Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil predĺženie bezcolného prístupu väčšiny ukrajinských produktov na trh EÚ do konca roku 2015. Poslanci schválili pôvodný návrh Európskej komisie bez pozmeňovacích návrhov.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na súčasnú situáciu je včasné predĺženie platnosti nariadenia, ktoré umožňuje zaviesť zvláštne opatrenia pre obchod s Ukrajinou, potvrdením schopnosti EÚ konať rýchlo a rozhodne. Je to tiež dôkaz našej politickej vôle a morálnej povinnosti," uviedol spravodajca Gabrielius Landsbergis. 

 

Toto opatrenie podľa jeho slov zároveň poskytne ukrajinským producentom a podnikom možnosť pripraviť sa na plné zavedenie prehĺbenej a komplexnej zóny voľného obchodu (DCFTA) začiatkom roka 2016. 

 

Cieľom dočasného obchodného opatrenia, ktoré vstúpilo do platnosti v apríli 2014 na šesť mesiacov, bolo pomôcť ukrajinskej ekonomike v čase, keď jej Rusko obmedzilo prístup na svoj trh. Pôvodne malo byť jednostranné opatrenie od novembra nahradené vzájomným otvorením trhov v súlade s asociačnou dohodou medzi EÚ a Ukrajinou, ktorú v septembri ratifikovali EP a ukrajinská Najvyššia rada. Po rozhovoroch s Ukrajinou a Ruskou federáciou z 12. septembra tohto roka EÚ súhlasila, že vytvorenie zóny voľného obchodu odloží do konca decembra budúceho roka. 

 

Jednostranné obchodné preferencie odstraňujú 94,7 percenta ciel na dovoz priemyselných tovarov z Ukrajiny. Zrušenie ciel sa týka aj viac ako 80 percent exportu ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Podľa zverejnených informácií EÚ však v prípade citlivých výrobkov, akými sú obilniny, bravčové a hovädzie mäso, hydina a spracované potraviny, obmedzuje množstvo tovaru, ktoré je možné bezcolne doviesť na jej územie. Obmedzenie má chrániť záujmy domácich producentov v EÚ. Výrobky dovážané z Ukrajiny musia zároveň spĺňať prísne zdravotné normy. 

 

Podľa ukrajinských štatistík sa dovoz z Ukrajiny do EÚ zvýšil v prvej polovici tohto roku o 25 percent, celkovo išlo o sumu 587 mil. amerických dolárov (USD). Vďaka otvoreniu trhu EÚ pre ukrajinský export sa tak podarilo vyvážiť 24,5-percentné zníženie objemu vývozu tovarov z Ukrajiny do Ruska. "Naša podpora Ukrajine nemôže byť len symbolická a verbálna. Predĺženie autonómnych obchodných preferencii pre Ukrajinu je konkrétnou podporou ukrajinskému obchodu a hospodárstvu zo strany EÚ. Verím, že tento krok pomôže ukrajinskému hospodárstvu a prispeje k jeho pripravenosti na zavedenie zóny voľného obchodu s EÚ v roku 2016," uviedol europoslanec Eduard Kukan. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona