EP pre rozpočet odmieta škrty Rady EÚ v eurorozpočte na rok 2017, chcú ho navýšiť

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:25 • 2 min
EP pre rozpočet odmieta škrty Rady EÚ v eurorozpočte na rok 2017, chcú ho navýšiť

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre rozpočet (BUDG) v stredu (28. 9.) odmietli všetky škrty navrhnuté Radou EÚ (členské štáty) v návrhu na rozpočet únie na rok 2017, ktorý pripravila Európska komisia.

slovakia

left justify in out

Konečnú podobu budúcoročného rozpočtu budú musieť v mene Rady EÚ vyjednať predstavitelia slovenského predsedníctva.

 

Europoslanci z výboru BUDG svoje rozhodnutie zdôvodnili finančnou potrebou čeliť migračnej kríze a spomalenému hospodárskemu rastu. Ich hlasovanie vo výbore je tiež hlasom za posilnenie finančných prostriedkov na boj proti nezamestnanosti mladých ľudí a na projekty v oblasti výskumu a infraštruktúry.

 

Europarlament ako inštitúcia bude 26. októbra na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu hlasovať o svojej iniciatíve navýšiť navrhnutý rozpočet vo výške 161,8 miliárd eur v podobe záväzkov o ďalšie 4,13 miliardy eur.

 

Poslanci očakávajú, že táto dodatočná suma by mohla byť vytvorená aj vďaka novým prostriedkom získaných po revízii polovičného obdobia viacročného finančného rámca (2014-2020).

 

Hlasovanie plenárneho zasadnutia EP (26. 10.) odštartuje tri týždne "zmierovacích" rozhovorov s Radou, čiže so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, s cieľom dosiahnuť dohodu medzi oboma inštitúciami o konečnej podobe rozpočtu únie na budúci rok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies