EP: Poslanci žiadajú zastaviť nelegálne vyhosťovanie Rómov

NETKY.SK • 12 December 2013, 17:51 • 2 min
EP: Poslanci žiadajú zastaviť nelegálne vyhosťovanie Rómov

BRATISLAVA - Európsky parlament dnes schválil nelegislatívne uznesenie, v ktorom vyzval členské štáty na zastavenie protiprávneho vyhosťovania Rómov a ukončenie vytvárania etnických profilov, zneužívania policajnej moci a porušovania ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Uznesenie, ktoré hodnotí implementáciu národných stratégií na podporu integrovania Rómov, zároveň žiada vyčleniť viac prostriedkov na boj proti diskriminácii pre malé komunitné projekty. Parlament tiež v uznesení odsúdil akékoľvek pokusy členských štátov o nezákonné obmedzovanie práva Rómov na voľný pohyb v EÚ. Tlačovú správu agentúre SITA poskytla tlačová atašé Soňa Miháliková Mellak z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Európska komisia a členské štáty by mali zabezpečiť dostatočné financovanie projektov na podporu integrácie Rómov z vnútroštátnych rozpočtov a programov EÚ, najmä z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Poslanci tiež navrhujú vytvorenie zvláštnych grantových programov v podobe malých a pružných fondov pre komunitné projekty. Komisia by mala naďalej sledovať a hodnotiť, ako členské štáty nakladajú s fondmi EÚ, určenými na integráciu Rómov a o svojich zisteniach by mala každoročne informovať Parlament a Radu.

Parlament tiež vyzval Komisiu, aby monitorovala dodržiavanie základných práv Rómov, protirómske incidenty a zločiny z nenávisti spáchané na Rómoch v celej Únii. V prípade porušenia práv, a to najmä v súvislosti so slobodou pohybu a pobytu, právom na prístup k zdravotnej starostlivosti a vzdelávaniu, právom na nediskrimináciu, právom na ochranu osobných údajov a nerešpektovaním zákazu vytvárania registrov na základe etnickej príslušnosti a rasy, by Komisia mala podniknúť právne kroky.

Ako sa uvádza v uznesení, členské štáty musia odstrániť segregáciu v oblasti vzdelávania a zastaviť svojvoľné umiestňovanie rómskych detí do osobitných škôl. Prioritná pozornosť by sa podľa poslancov mala venovať zabezpečeniu prístupu všetkých rómskych detí ku kvalitnému vzdelávaniu, vrátane programu Erasmus, a prijatiu opatrení, ktoré by zabránili predčasnému ukončeniu školskej dochádzky u rómskych žiakov. Parlament tiež vyzval členské štáty na odstránenie diskriminácie a všetkých prekážok v prístupe Rómov k zamestnaniu a vytvorenie osobitných programov odbornej prípravy. Rómov by mali vo väčšej miere zamestnávať a ponúkať im stáž aj európske inštitúcie.

"Za 10 rokov sme sa nikam nepohli. Peniaze z fondov sa vykrádajú. Vymýšľajú sa projekty, na ktoré tie peniaze nikdy nejdú a Rómom to nepomáha. Ak chceme naozaj riešiť tento problém, začnime si hovoriť pravdu, prestaňme diskutovať v inštitúciách Únie a poďme do tých osád, kde boli realizované úspešné projekty," uviedla poslankyňa Monika Flašíková Beňová (S&D). Podľa poslanca Jaroslava Pašku (EFD) je správa hodnotiaca pokrok EÚ v začleňovaní rómskeho obyvateľstva ukážkou bezradnosti Únie pri riešení tohto problému. "Jej jediným výsledkom je množstvo nezmyselných odporúčaní členským štátom, ako by sa mali o túto komunitu starať, len aby sa Únia pred okolitým svetom nemusela za spôsob života Rómov príliš hanbiť," uviedol Paška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies