EP: Pamätným dňom rómskeho holokaustu by mal byť 2. august

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 11:53 • 2 min
EP: Pamätným dňom rómskeho holokaustu by mal byť 2. august

BRATISLAVA/BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) chcú, aby sa 2. august stal Európskym dňom pamiatky rómskych obetí holokaustu.

slovakia

left justify in out

Tento pamätný deň by mal pripomínať genocídu Rómov počas druhej svetovej vojny. Ako agentúru SITA informovala Ivana Janíková Stavrovská z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, poslanci v stredu 15. apríla vyzvali na snahu ukončiť diskrimináciu Rómov a zamedziť páchaniu trestných činov z nenávisti a nenávistných prejavov voči príslušníkom tejto etnickej menšiny.


EP oficiálne uznal genocídu Rómov a iné formy prenasledovania, napríklad deportácie a umiestňovanie v internačných táboroch počas 2. svetovej vojny, ako historický fakt. Poslanci zároveň vyzvali členské štáty, aby príklad EP nasledovali. Ako sa uvádza v tlačovej správe, podľa odhadov bolo nacistami a ich spojencami vyvraždených viac ako pol milióna Rómov, pričom v niektorých krajinách bolo vyhladených viac ako 80 percent rómskeho obyvateľstva. "Holokaust Rómov je historický fakt, ktorý je často odsúvaný do úzadia. Verím, že aj prostredníctvom Európskeho dňa pamiatky rómskych obetí holokaustu sa zvýši povedomie verejnosti o dejinách tejto najväčšej európskej etnickej menšiny. Poznanie je základom pre búranie predsudkov a stereotypov," uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA). Podľa Anny Záborskej (KDH) uznanie genocídy Rómov je "aktom znovuobjavenia ľudskosti tam, kde ju naši otcovia a dedovia stratili".


Protirómske nálady sú v rozpore s normami a hodnotami Európskej únie a predstavujú závažnú prekážku úspešného začlenenia Rómov do spoločnosti, uvádza sa v uznesení. Poslanci preto vyzvali členské štáty na dôsledné vykonávanie smernice o rasovej rovnosti s cieľom predchádzať a odstraňovať diskrimináciu Rómov, najmä pokiaľ ide o zamestnanie, vzdelávanie a prístup k bývaniu. Podľa europoslanca Branislava Škripeka (OĽaNO) sa na Slovensku s problémami pri integrácii Rómov do spoločnosti stretávame denne. "Jednou z hlavných príčin zlyhania sociálnych riešení sú slabé vedomosti o rómskej komunite a ich nesystematickosť," povedal Škripek. Pozitívne výsledky vidí v práci kresťanských komunít, ktoré sa Rómom venujú.


Za schválenie uznesenia hlasovalo 554 poslancov EP, 13 bolo proti a 44 poslancov sa zdržalo.
V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo v takzvanom Zigeunerlager v Osvienčime–Brezinke zavraždených 2 897 Rómov, prevažne žien, detí a starších ľudí. Druhý august by mal byť preto podľa europarlamentu vyhlásený za Európsky deň pamiatky rómskych obetí holokaustu a venovaný pamiatke obetí genocídy Rómov počas 2. svetovej vojny. Rómovia sú najväčšou etnickou menšinou v Európe. Odhaduje sa, že v Európe žije 10 až 12 miliónov Rómov, z toho približne šesť miliónov v EÚ. Medzinárodný deň Rómov sa každoročne oslavuje 8. apríla.


lv;mt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies