EP odsúdil pokračovanie kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 17:17 • 2 min
EP odsúdil pokračovanie kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu odsúdili pokračovanie kontrol na niektorých vnútorných hraniciach v schengenskom priestore a upozornili, že Bulharsko a Rumunsko sú pripravené na vstup do Schengenu.

slovakia

left justify in out

Poslanci v rámci prvej výročnej správy o stave schengenského priestoru zdôraznili, že členské štáty EÚ by mali podporiť stav vzájomnej dôvery vo fungovanie Schengenu - priestoru, ktorý zahŕňa 26 krajín, 400 miliónov ľudí a 50.000 kilometrov vonkajších hraníc.

 

Europarlament zároveň odsúdil pokračujúce opätovné zavádzanie kontrol na vnútorných hraniciach, k čomu dochádza v dôsledku nedostatkov v spoločnom európskom azylovom systéme, ale aj pre nedostatok politickej vôle, solidarity a zdieľania zodpovednosti. Podľa vyjadrenia poslancov nie sú mnohé z vnútrohraničných kontrol ani potrebné a ani primerané a môžu byť považované za nezákonné. V súčasnosti uplatňuje hraničné kontroly šesť krajín Schengenu: Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko, ako aj Nórsko, ktoré nie je členom EÚ, ale je súčasťou schengenského priestoru.

 

Zákonodarný zbor EÚ odsúdil aj akékoľvek budovanie fyzických bariér, vrátane plotov, medzi členskými štátmi Únie. S odkazom na potrebu lepšie chrániť vonkajšie schengenské hranice sa v uznesení EP uvádza potreba stálej a účinnej reakcie EÚ pri pátracích a záchranných operáciách na mori. Poslanci odporučili, aby orgány členských štátov efektívnejšie zhromažďovali informácie o možnostiach hraničných kontrol, aby zabezpečili rýchle a účinné postupy vracania nelegálnych migrantov pri rešpektovaní ich základných práv a dodržaní humánnych a dôstojných podmienok. Krajiny EÚ by mali rešpektovať rozhodnutie o návrate utečencov prijaté iným členským štátom a nemali by poslať migrantov späť do prvého členského štátu EÚ, ktorý im vydal povolenie na pobyt.

 

Do súboru odporúčaní patrí tiež potreba zabezpečiť žiadateľom o azyl primerané ubytovanie a životné podmienky i reforma Schengenského informačného systému (SIS). Europoslanci zdôraznili, že Bulharsko a Rumunsko sú pripravené na vstup do schengenského priestoru, a vyzvali Radu EÚ, aby schválila ich pristúpenie.

 

Spravodajca uznesenia, portugalský poslanec Carlos Coelho, zdôraznil, že v predloženej správe sa vôbec po prvý raz uvádzajú názory europarlamentu na stav Schengenu. "Bohužiaľ, diagnóza nie je dobrá. Musíme priviesť Schengen späť k našim občanom. Posolstvo pre členské štáty je rovnako silné: musia dodržiavať všetky pravidlá, nie len tie, ktoré chcú," uviedol Coelho.

 

EP v závere správy upozornil, že náklady na neuplatňovanie schengenského priestoru pre všetky členské krajiny počas dvoch rokov sa podľa odhadov pohybujú od 25 do 50 miliárd eur. Ak by všetky krajiny v Schengene zaviedli trvalé hraničné kontroly, náklady by sa počas desiatich rokov vyšplhali na sumu okolo 100 až 230 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies