EP: Odstrašujúce opatrenia proti Sýrii nesmú byť vylúčené

NETKY.SK • 13 September 2013, 11:05 • 2 min
EP: Odstrašujúce opatrenia proti Sýrii nesmú byť vylúčené

ŠTRASBURG - Použitie chemických zbraní v Sýrii je vojnovým zločinom a zločinom proti ľudskosti, ktorý vyžaduje jasnú, dôraznú, cielenú a jednotnú odpoveď nevylučujúcu prípadné odstrašujúce opatrenia, uviedli vo štvrtok poslanci Európskeho parlamentu. Podľa prijatého uznesenia by mala EÚ vyvinúť úsilie na upokojenie situácie v celom regióne a posilniť pomoc sýrskym utečencom.

slovakia

left justify in out

Poslanci ostro odsúdili hromadné zabíjanie civilistov za použitia chemických zbraní, ku ktorému došlo 21. augusta 2013 na predmestí Damasku a vyzvali na prijatie opatrení, ktoré by zabránili ďalšiemu použitiu chemických zbraní v Sýrii a inde vo svete. Bezpečnostná rada OSN by podľa nich mala čo najskôr dostať správu inšpekčného tímu OSN. Parlament tiež vyjadril podporu návrhu, podľa ktorého by bol sýrsky arzenál chemických zbraní odovzdaný medzinárodnému spoločenstvu k ich urýchlenému zničeniu.

Ultimátum Medzinárodného spoločenstva musí sprevádzať záväzná rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN, ktorá môže byť v prípade, že nebude rešpektovaná, vymáhaná prostredníctvom "všetkých nástrojov stanovených v Charte OSN," podčiarkli poslanci. Rusko a Čína sa musia podľa EP chopiť zodpovednosti vyplývajúcej z ich pozície stálych členov Bezpečnostnej rady a prispieť k prijatiu spoločnej pozície a dosiahnutiu diplomatického riešenia sýrskej krízy. Poslanci zdôrazňujú, že v prípade pretrvávajúceho zablokovania BR, môže byť záležitosť predložená Valnému zhromaždeniu OSN. Trvalé riešenie súčasnej krízy v Sýrii možno nájsť iba prostredníctvom otvoreného politického procesu s podporou medzinárodného spoločenstva, uvádzajú poslanci. Prezidenta Baššára al-Asada a jeho režim zároveň vyzvali k rezignácii. 

EÚ musí tiež plniť svoje humanitárne záväzky a zintenzívniť pomoc sýrskym utečencom, píše sa v prijatom uznesení EP, ktoré zároveň vyzýva všetky strany konfliktu, aby uľahčili poskytovanie humanitárnej pomoci a podpory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies