EP odobril vyššiu úverovú kapacitu EIB na riešenie migračnej krízy

NETKY.SK • 9 Február 2018, 06:00 • 2 min
EP odobril vyššiu úverovú kapacitu EIB na riešenie migračnej krízy

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok schválili zvýšenie úverovej kapacity Európskej investičnej banky (EIB) pre projekty mimo hraníc EÚ o 5,3 miliardy eur. Z tejto sumy pôjde na riešenie migračnej krízy 3,7 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Europoslanci sa už vopred dohodli s ministrami členských štátov EÚ (Rada), že rozšíria mandát EIB na poskytovanie vonkajších úverov o nový kľúčový cieľ, a tým je riešenie základných príčin migrácie. Zároveň sa zhodli na sprísnení ustanovení zameraných na predchádzanie praniu špinavých peňazí a na boj proti terorizmu, daňovým podvodom a únikom. A posilnený bude aj úverový cieľ EIB zameraný na projekty na zmiernenie dosahov klimatických zmien. EIB bude predkladať výročné správy o implementácii tejto politiky, vrátane správ týkajúcich sa jednotlivých krajín, ako aj zoznam sprostredkovateľov, s ktorými spolupracuje.

 

Poslanci v pléne prijali tiež samostatné uznesenie k Výročnej správe o finančných aktivitách Európskej investičnej banky za rok 2016. Tento text podčiarkuje dôležitosť investícií zo strany EIB, zároveň však vyzýva na posilnenie transparentnosti a zvýšenie úsilia v boji proti daňovým podvodom.

 

Spravodajkyňa uznesenia, španielska poslankyňa Eider Gardiazabalová Rubialová upozornila, že týmto hlasovaním sa zlepšia zahraničné aktivity Únie, keď prostredníctvom EIB do roku 2020 zvýšime investičné kapacity EÚ na 32,3 miliardy eur.

 

"Osobitná pozornosť bude venovaná krajinám Stredomoria a Balkánu. Zaistili sme, že všetky iniciatívy financované týmto programom prispejú k napĺňaniu cieľov udržateľného rozvoja, a teda k odstraňovaniu základných príčin migrácie," uviedla spravodajkyňa. A dodala, že v snahe naplniť ciele parížskej klimatickej dohody a záväzky EÚ pomoci rozvojovým krajinám EP podporil vyšší podiel investícií súvisiacich s klimatickými zmenami z 25 % na 35 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies