EP chce zmierniť sprísnenie postihov pre ďalšie prípady manipulácie s výfukovými plynmi

NETKY.SK • 1 December 2016, 16:44 • 2 min
EP chce zmierniť sprísnenie postihov pre ďalšie prípady manipulácie s výfukovými plynmi

BRUSEL - V dôsledku škandálu Volkswagenu (VW) s manipulovanými hodnotami škodlivín vo výfukových plynoch jeho vozidiel s dieselovým motorom sa Európska komisia (EK) rozhodla svoje tvrdé limity pre automobilky ešte sprísniť. Informovala o tom APA.

slovakia

left justify in out

Ochrancovia spotrebiteľov však uviedli, že návrhy komisie zamýšľa zmierniť Európsky parlament (EP). Príslušný parlamentný spravodajca by mal navrhované zámery EK podstatne oslabiť.

 

V Rakúsku sa za návrhy Komisie postavila Komora práce (AK). „Komisia prijala opodstatnené zlepšenia noriem. Avšak Rada Európy a výbor Európskeho parlamentu pre spoločný trh a ochranu spotrebiteľov v dôsledku silných vplyvov systematicky dôležité zlepšenia okliešťuje," uviedol dnes dopravný expert AK Franz Greil. Greil pokladá početné pozmeňovacie návrhy členov EP za šokujúce.

 

Podľa návrhu Európskej komisie by mali dostať výrobcovia za zmanipulované údaje o výške škodlivín vo výfukových plynoch za každé vozidlo pokutu 30.000 eur. EP by s takým postihom súhlasil len v prípade, ak by ho podporilo všetkých 28 členov EÚ na národnej úrovni. Greil poznamenal, že taká podmienka by oddialila postih do ďalekej budúcnosti. V súčasnosti je maximálna pokuta za taký podvod celkovo najviac 5000 eur za všetky vyrobené autá.

 

Európska komisia by ďalej chcela v prípade podozrenia, že hodnota škodlivín vo výfukových plynoch je zmanipulovaná, sama dozerať na kontrolu príslušného technického testu. AK upozorňuje na to, že tento zámer chce parlamentný spravodajca z návrhu vyčiarknuť. Kontrolu by mali podľa neho urobiť národné stanice technickej kontroly.

 

Ak sa na doterajšom spôsobe kontroly podozrivých hodnôt nič nezmení, na podvody bude podľa AK stále doplácať spotrebiteľ. Európsky parlament bude hlasovať o návrhoch EK v januári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona