EP chce povinné označovanie niektorých potravín

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 15:34 • 2 min
EP chce povinné označovanie niektorých potravín

BRATISLAVA - Európsky parlament (EP) opätovne vyzval na zavedenie povinného uvádzania krajiny pôvodu na mäsových a mliečnych výrobkoch. Vyplýva to zo schváleného uznesenia. Povinné označovanie by malo podľa EP zvýšiť transparentnosť dodávateľského reťazca a posilniť tak dôveru spotrebiteľov v potraviny ponúkané na pultoch predajní v EÚ.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v nelegislatívnom uznesení, označovanie krajiny alebo miesta pôvodu by malo byť povinné pre všetky druhy konzumného mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov. Prijatý text tiež vyzýva Európsku komisiu a členské štáty, aby zvážili rozšírenie povinného uvádzania pôvodu na iné jednozložkové potraviny alebo potraviny s jednou hlavnou zložkou.


Povinne uvádzať by sa podľa Európskeho parlamentu mal aj pôvod mäsa v spracovaných potravinách. Toto opatrenie by podľa poslancov zlepšilo informovanosť spotrebiteľov a zvýšilo transparentnosť dodávateľského reťazca po viacerých prípadoch potravinových podvodov - vrátane škandálu s konským mäsom.


Uznesenie sa odvoláva na prieskum Eurobarometer z roku 2013 a správu Európskej komisie zo 17. decembra 2013. Podľa ktorých 84 % spotrebiteľov považuje za nevyhnutné uvádzať pôvod mlieka a 88 % spotrebiteľov vníma za potrebné uvádzať pôvod aj u iných druhov mäsa ako hovädzie, bravčové, ovčie, kozie a hydinové mäso, na ktoré sa už povinnosť uvádzania pôvodu vzťahuje. Viac ako 90 % respondentov chce, aby sa označoval pôvod mäsa v spracovaných potravinárskych výrobkoch.

 

"Spotrebiteľ musí mať o výrobku k dispozícii všetky relevantné údaje. Osobitne to platí pri potravinách, kde sa často stretávame s rôznymi manipuláciami. Podporujem nielen tento návrh, ale aj všetky ostatné, ktoré budú smerovať k väčšej informovanosti zákazníkov," uviedol poslanec Ivan Štefanec.


Európsky parlament v minulosti prijal niekoľko uznesení týkajúcich sa označovania pôvodu potravín. Európska komisia doposiaľ žiaden legislatívny návrh nepredložila. Svoj postoj odôvodňuje nákladmi spojenými s povinným uvádzaním pôvodu, ktoré by sa následne premietli do zvýšených cien potravín a ktoré by podľa exekutívy EÚ spotrebitelia neboli ochotní zaplatiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies