EP a EK majú novú medziinštitucionálnu dohodu

NETKY.SK • 21 Október 2010, 07:00 • 2 min
EP a EK majú novú medziinštitucionálnu dohodu

EP a EK majú novú medziinštitucionálnu dohodu

slovakia

left justify in out

img

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek dnes v Štrasburgu podpísali revidovanú Rámcovú dohodu upravujúcu pracovné vzťahy medzi oboma inštitúciami. Dohoda má byť inštitucionalizovaním detailnej spolupráce oboch vrcholných inštitúcií EÚ a zvýšiť ich spolupôsobenie pri riešení problémov Európskej únie.  
      Podpis medziinštitucionálnej dohody predstavuje zavŕšenie takmer ročného procesu náročných vzájomných negociácií, ktoré za Európsku komisiu viedol slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Nová dohoda je reakciou na Lisabonskú zmluvu, ktorá so sebou priniesla nové rozdelenie úloh v rámci európskych inštitúcií s dôrazom na nárast právomocí pre zákonodarcov EÚ.
      "Je rozhodujúce, že oddnes máme pevný a formalizovaný základ našej vzájomnej spolupráce do budúcnosti. Urobím maximum preto, aby bola Rámcová dohoda plynulo uvedená do každodennej praxe," povedal Šefčovič, ktorý má na starosti v kabinete Barrosa medziinštitucionálne vzťahy a administratívu.
      Cieľom Rámcovej dohody je zintenzívnenie politického dialógu medzi Európskou komisiou a Európskym parlamentom pri plnom rešpektovaní inštitucionálnej rovnováhy tak, ako je definovaná zmluvami. Revidovaná Rámcová zmluva by tak mala prispieť k efektívnejšej aplikácii európskych politík a bude predstavovať koherentnú implementáciu Lisabonskej zmluvy.
      Dohoda obsahuje detailné pravidlá o tom, aké sú povinnosti komisie ohľadom informovania parlamentu pri vyjednávaní medzinárodných zmlúv a dohôd. Komisia bude musieť poskytnúť informácie aj o práci expertov, ktorí vystupujú v pozícii radcov komisie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona