EP a členské štáty sa dohodli na prvej smernici o kybernetickej bezpečnosti

NETKY.SK • 8 December 2015, 08:47 • 2 min
EP a členské štáty sa dohodli na prvej smernici o kybernetickej bezpečnosti

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu a členské štáty Európskej únie dosiahli v pondelok neskoro večer dohodu na vôbec prvých predpisoch týkajúcich sa tzv. kybernetickej bezpečnosti. Smernica bude od internetových firiem ako Google či Amazon vyžadovať, aby nahlasovali vážne narušenia bezpečnosti, informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dohoda, ktorá je výsledkom päťhodinových rokovaní EP a zástupcov vlád, prišla v reakcii na rastúce obavy z počítačových útokov, ktoré majú za následok narušenie bezpečnosti a súkromia.

 

Európsky komisár pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip uviedol, že nové predpisy upevnia dôveru spotrebiteľov v internetové služby, najmä cezhraničné.

 

"Internet nepozná hranice - problém v jednej krajine môže mať reťazový efekt vo zvyšku Európy. Preto potrebujeme riešenia kybernetickej bezpečnosti pre celú EÚ. Táto dohoda je dôležitým krokom v tomto smere," konštatoval Ansip.

 

Nová Smernica o sieťovej a informačnej bezpečnosti stanovuje bezpečnostné a informačné povinnosti pre spoločnosti v dôležitých sektoroch, ako sú doprava, energetika, zdravotníctva a financie. Pre webové firmy budú platiť menej prísne povinnosti než napríklad pre prevádzkovateľov letísk či ropovodov.

 

Internetové spoločnosti ako Google, Amazon, eBay či Cisco - nie však sociálne siete ako Facebook - budú musieť hlásiť vážne incidenty národným úradom, ktoré im budú môcť udeľovať postihy, ak takéto nariadenia nesplnia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies