Ženy poberajú dôchodok o 9 rokov dlhšie ako muži

NETKY.SK • 25 Január 2011, 08:31 • 2 min
Ženy poberajú dôchodok o 9 rokov dlhšie ako muži

Ženy poberajú dôchodok o 9 rokov dlhšie ako muži

slovakia

left justify in out

Dĺžka poberania dôchodku u mužov a žien poukazuje na výrazné rozdiely, ženy ho totiž dostávajú dlhšie v priemere o 9 rokov. Upozorňuje na to analýza rezortu práce o dlhodobej udržateľnosti slovenského dôchodkového systému.
      "Na jednej strane bolo ženám umožnené odísť do dôchodku skôr ako mužom, v priemere o 2,5 roka, a zároveň sa dožívajú vyššieho veku, o 6,5 roka," konštatuje sa v materiáli. Priemerná doba poberania dôchodku u mužov je 16,3 roka, u žien sa priemer pohybuje na úrovni 25,1 roka.
      Pre správne vybilancovanie dôchodkového fondu je rozhodujúcim ukazovateľom obdobie poberania dávky, ktoré okrem dôchodkového veku berie do úvahy aj očakávanú dĺžku dožitia. "Rozdiely v očakávanej dĺžke dožitia sú objektívnym faktorom pre stanovenie legislatívneho dôchodkového veku, čím je teda nižšia očakávaná dĺžka dožitia, tým nižší dôchodkový vek je opodstatnený," vysvetľuje sa v analýze.
      Na Slovensku v súčasnosti prebieha zvyšovanie dôchodkového veku na 62 rokov. Mužom sa postupne dostal z úrovne 60 rokov na 62 rokov v roku 2008. Ženám sa v závislosti od počtu detí zvyšuje z úrovne 53 až 57 rokov na 62 rokov, a to do roku 2024. "Po tomto období už počet vychovaných detí výšku dôchodkového veku nebude ovplyvňovať, keďže dôchodkový vek u mužov a žien bude rovnaký," uzatvára rezort práce.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies