Envirorezort vyhlásil ďalší ročník Ceny SR za krajinu

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 14:50 • 2 min
Envirorezort vyhlásil ďalší ročník Ceny SR za krajinu

BRATISLAVA - S cieľom oceniť najlepšie projekty v oblasti ochrany, manažmentu a plánovania krajiny na Slovensku Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR dnes vyhlásilo už piaty ročník Ceny Slovenskej republiky za krajinu. Súťaž je príležitosťou pre mestá a obce, združenia miestnych a regionálnych samospráv ako aj mimovládne organizácie predstaviť svoje ochranárske projekty a následne sa prezentovať aj na medzinárodnej úrovni.

slovakia

left justify in out

Kandidáti na cenu prihlasujú už uskutočnené projekty krajinných koncepcií a opatrení, ktoré posúdi národný koordinátor ceny - Slovenská agentúra životného prostredia. Projekty, ktoré spĺňajú všetky kritériá, následne zhodnotí odborná komisia zložená zo zástupcov verejnej správy, akademickej obce a tretieho sektora pôsobiaceho v danej oblasti. Cena Slovenskej republiky za krajinu sa udeľuje v dvojročnom cykle, v každom párnom roku. V nepárnom roku je laureát národnej ceny nominovaný na Cenu Rady Európy za krajinu.

V prvom ročníku sa stala v roku 2010 laureátom Nadácia Ekopolis za Projekt trvalej starostlivosti o krajinu prostredníctvom grantových programov, v roku 2012 Čiernohronská železnica n. o. za projekt Záchrana, obnova a prevádzka Čiernohronskej železnice v Čiernom Balogu. V treťom ročníku (2014) cenu dostala obec Liptovská Teplička za projekt Zachovanie unikátnych historických krajinných štruktúr a vo štvrtom ročníku (2016) mesto Hriňová za projekt Hriňovské lazy - krajina hodnôt. Laureáti národných kôl boli v nasledujúcom roku nominovaní na Cenu Rady Európy za krajinu. Nadácia Ekopolis, obec Liptovská Teplička a mesto Hriňová úspešne reprezentovali SR a získali špeciálne uznanie medzinárodnej poroty Landscape Award of the Council of Europe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies