Envirorezort sľúbil prísnejšie kontroly odpadových vôd

NETKY.SK • 25 Január 2017, 13:03 • 2 min
Envirorezort sľúbil prísnejšie kontroly odpadových vôd

BRATISLAVA - Na nutnosti prísnejších a častejších mimoriadnych kontrol ako aj zvýšenia pokút za nedodržanie povolených limitov na vypúšťanie chemikálií do odpadových vôd sa dnes zhodli zástupcovia organizácie Greenpeace Slovensko a minister životného prostredia László Sólymos.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová, dôvodom stretnutia boli nedávno medializované vysoké hodnoty toxických chemikálií, ktoré aktivisti namerali v odpadových vodách chemickej spoločnosti Fortischem Nováky vypúšťaných do rieky Nitra.


Greenpeace Slovensko prekážalo, že kontroly zo strany štátnych orgánov bývajú dopredu ohlásené, takže jednotlivé prevádzky sa majú možnosť pripraviť, ako aj to, že jednotlivé prevádzky si odbery vzoriek robia často de facto sami. Minister Sólymos v tejto súvislosti upozornil, že odbery prebiehajú v akreditovaných laboratóriách, a to aj vtedy, keď sú za ne zodpovedné jednotlivé prevádzky. Prisľúbil však zvýšiť počet mimoriadnych a neohlásených kontrol.

 

Zmeny podľa neho v blízkom čase čakajú aj fungovanie Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktorá by mala zodpovednejšie zverejňovať dokumenty z týchto kontrol, čo doteraz nie vždy fungovalo. Sankcie pre fabriky za nedodržanie povolených limitov na vypúšťanie nebezpečných chemikálií by sa už čoskoro mali taktiež zmeniť. Rezort ich plánuje zvýšiť tak, aby sa prevádzkam neoplatilo znečisťovať životné prostredie.

 

Výška nových sankcií by mala byť známa v apríli alebo máji tohto roku.
Aktivisti hovorili s ministrom aj o spoločnosti Fortischem Nováky, v ktorej na základe podnetu organizácie Greenpeace Slovensko vykonali ministerskú kontrolu. Jej výsledky by mali byť k dispozícii na konci februára. Spoločnosť tiež bude musieť do konca roka investovať do nových technológií. Európska právna úprava od nej žiada, aby do konca roka 2017 nahradila technológiou znečisťujúcej ortuťovej elektrolýzy alternatívou, ktorá bude šetrnejšia k životnému prostrediu. Inak bude musieť výrobu, ktorá je s touto technológiou spojená, ukončiť.

 

„Sme radi, že sa nám so zástupcami ministerstva podarilo načrtnúť možnosti riešenia uvedených problémov. Dôležité pre nás je ich uplatňovanie v praktickom živote slovenských štátnych inštitúcií a časový rámec ich plnenia. Podniknuté kroky budeme sledovať a komunikovať, aby dochádzalo k znižovaniu zaťaženia životného prostredia,” uzavrela Ivana Kohutková, koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona