Envirorezort pripravuje Akčný plán boja proti suchu

NETKY.SK • 8 August 2017, 15:35 • 2 min
Envirorezort pripravuje Akčný plán boja proti suchu

BRATISLAVA - S cieľom minimalizovať dôsledky stále častejších období sucha pripravuje ministerstvo životného prostredia (MŽP) akčný plán boja proti suchu, ktorý plánuje predložiť na rokovanie vlády ešte do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Plán bude zahŕňať opatrenia na zadržiavanie vody v krajine, zavedie lepší monitoring sucha budovaním nových meracích staníc a určí priority pri zásobovaní vodou počas dlhotrvajúceho sucha. Jeho súčasťou bude aj systém krízového manažmentu sucha.

 

„Sucho je fenoménom, s ktorým bojuje celý svet nielen v posledných rokoch. Preto pracujeme na pláne, ktorý má za cieľ pripraviť návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos. Rezort chce akčný plán prezentovať na konferencii o vodnom hospodárstve na jeseň tohto roka.

Za účelom prípravy akčného plánu zriadili v apríli tohto roku medzirezortnú pracovnú skupinu s názvom Sucho. Zložená je z odborníkov envirorezortu, Slovenského hydrometeorologického ústavu, Slovenského vodohospodárskeho podniku, Vodohospodárskej výstavby, Výskumného ústavu vodného hospodárstva, rezortu pôdohospodárstva, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Ako informuje odbor komunikácie MŽP, samosprávy majú už teraz možnosť uplatňovať zelené opatrenia za účelom zadržiavania vody v krajine. V rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia na obdobie 2014 – 2020 je plánovaná aktivita na vodozádržné opatrenia v urbanizovanej krajine.

 

„Podporu môžu získať opatrenia na zachytávanie a zadržiavanie zrážkovej vody v urbanizovanej krajine, a to buď prostredníctvom prvkov zelenej infraštruktúry, alebo prvkov technického charakteru,“ uviedol Sólymos. Dodal, že obce môžu budovať napríklad dažďové záhrady, zberné jazierka, zelené strechy alebo povrchové či podzemné nádrže na zachytávanie zrážkovej vody. Podporu môžu získať tiež opatrenia na lepšie vsakovanie zrážkovej vody.

Prírodné zdroje vody na území Slovenska dosahujú v priemere takmer 147 metrov kubických za sekundu. Celkové využiteľné množstvá podzemných vôd dokumentované v roku 2015 vo všetkých kategóriách tvoria 52 percent prírodných zdrojov, čo predstavuje zhruba 77 metrov kubických za sekundu. Využiteľné množstvá sú tak dostatočné pre zásobovanie obyvateľov Slovenska z hľadiska množstva. V budúcnosti však nemožno vylúčiť, že v dôsledku dlhodobého sucha sa situácia môže zmeniť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies