Envirorezort preverí zákonnosť rozhodnutí o prieskumnom vrte v Tatranskej Lomnici

NETKY.SK • 9 Jún 2021, 09:57 • 2 min
Envirorezort preverí zákonnosť rozhodnutí o prieskumnom vrte v Tatranskej Lomnici

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia preverí zákonnosť rozhodnutí o prieskumnom vrte pre geotermálne vody v Tatranskej Lomnici.

slovakia

left justify in out

Obavy širokej verejnosti vzbudili rozhodnutia okresných úradov v Poprade a Prešove, v zmysle ktorých sa geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici nemá posudzovať v procese EIA, teda procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

 

Prečítajte si: Stredozemné more sa otepľuje najrýchlejšie na svete

Minister životného prostredia Ján Budaj dal pokyn na preskúmanie zákonnosti oboch rozhodnutí v mimo odvolacom konaní. V prípade, ak MŽP SR zistí porušenie zákona, môže nariadiť zrušenie týchto rozhodnutí alebo uložiť povinnosť dôkladne preskúmať navrhovanú činnosť v riadnom procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zodpovednosť za nelegálne skládky nesú obce aj v prípade, že na ich odstránenie nemajú peniaze

Súkromná spoločnosť chce v Tatranskej Lomnici realizovať hydrogeologický vrt hĺbky do 500 metrov. Overiť ním chce možnosť zachytenia termálnej vody s predpokladanou ložiskovou teplotou od 20 do 25 stupňov Celzia. Navrhovateľ plánuje geotermálnu vodu využiť ako zdroj tepla v objekte Vila Széchényi. Miestni však nesúhlasia, v Tatranskej Lomnici sa proti vrtu spisovala aj petícia. Tatranci dlhodobo upozorňujú na to, že vrt je plánovaný v tesnej blízkosti sídliska a neprimeraným spôsobom zasiahne do bežného života obyvateľov tejto tatranskej osady. Okrem nadmernej hlučnosti spojenej s realizáciou vrtu sa obávajú najmä toho, že sa do miestneho potoka dostane arzén. Žiadali tiež vypracovanie posúdenia vplyvov na životné prostredie (proces EIA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies