Envirorezort predstavil zelený Plán obnovy Slovenska, s odstraňovaním skládok a envirozáťaží však nepočíta

NETKY.SK • 9 Marec 2021, 13:11 • 2 min
Envirorezort predstavil zelený Plán obnovy Slovenska, s odstraňovaním skládok a envirozáťaží však nepočíta

BRATISLAVA - Európsky Plán obnovy prinesie Slovensku dodatočné investície za takmer 6 miliárd eur do zelenej ekonomiky, zdravotníctva, vzdelávania, vedy a výskumu, ako aj verejnej správy a digitalizácie.

slovakia

left justify in out

Ako informoval rezort životného prostredia, Slovensko z Plánu obnovy získa na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí jednu miliardu eur. Envirorezort už predstavil priority, na ktoré plánuje minúť tieto peniaze. 

 

Medzi ne patrí zelená obnova rodinných domov, adaptácia na zmenu klímy a dekarbonizácia priemyslu. Informoval o tom dnes minister životného prostredia Ján Budaj.

 

Obnova domov zhltne najviac peňazí
Najväčšia časť z miliardového balíka - 500 miliónov eur, pôjde do komplexnej obnovy 40 tisíc rodinných domov v rámci projektu "Zelené domy“.

 

Zelená obnova bude zahŕňať celý komplex opatrení. Od výmeny okien cez zateplenie, zachytávanie dažďovej vody, až po kúrenie a výmenník na ohrev teplej vody.

 

„Pôjde o unikátny projekt v porevolučnej histórii Slovenska, ktorý nerealizovala žiadna iná predchádzajúca vláda,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

 

img

 

Cieľom projektu je znížiť energetickú náročnosť domov o 30 %, bude spravovať Slovenská agentúra životného prostredia.

 

Na rekonštrukciu domov prispeje štát polovicou oprávnených nákladov projektu, pričom sa žiadateľom budú núkať aj iné formy financovania.

 

Všetky informácie, vrátane povinných náležitostí podávaných žiadostí a termínov, budú zverejnené po definitívnom schválení Plánu obnovy vládou SR.

 

Ochrana biodiverzity

Kľúčovou pre ochranu prírody je podpora biodiverzity a adaptácia na zmenu klímy. V Pláne obnovy je na tento účel vyčlenených 150 miliónov eur.

 

Prioritou MŽP je reforma ochrany prírody a hospodárenia s vodou v prírode, ako aj reforma krajinného plánovania.

 

Envirorezort už pripravil novú legislatívu, ktorej cieľom je prevedenie správy lesov vo vlastníctve štátu, ktoré sú v národných parkoch ako územia v 3.,4. a 5. stupni ochrany, pod správu Štátnej ochrany prírody SR.

 

Podľa ministra je dôležité zamerať sa na podporu lesov a na majetkové vyrovnanie so súkromnými vlastníkmi lesov v chránených oblastiach.

 

img

 

Cieľom je udržať ľudí v horských oblastiach Slovenska, a to prostredníctvom podpory projektov prírodného hospodárenia a mäkkej turistiky.

 

Revitalizácia vodných tokov

MŽP z Plánu obnovy podporí reformu oslobodzovania slovenských riek. Revitalizáciou vodných tokov sa vytvorí priestor pre ich ekologický manažment a zadržiavanie vody od chybných a prírode škodlivých zásahov.

 

Dekarbonizácia priemyslu a uhlíková neutralita
Treťou dôležitou oblasťou je dekarbonizácia priemyslu, bez ktorej nebude možné dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a splniť environmentálne ciele EÚ. Plán obnovy počíta s investíciou do tejto oblasti vo výške 350 miliónov eur.

Slovensko je jednou z najpriemyselnejších krajín v EÚ. To spôsobuje vyššiu produkciu priemyselných emisií, ako je priemer v EÚ.

 

„Potrebujeme životaschopný a moderný priemysel, ktorý nebude vylučovať ochranu životného prostredia,“ podčiarkol v tejto súvislosti minister Budaj.

 

img

 

„Zameriame sa na podporu vedecko-výskumných projektov, zavádzanie nových technológií a inovácií, aby sa Slovensko stalo konkurencieschopnou krajinou na medzinárodnej scéne,“ doplnil minister Budaj.

 

Takmer 40% zdrojov musí ísť na zelenú transformáciu
Európsky plán obnovy vznikol ako spoločná reakcia členských štátov únie na ekonomickú krízu vyvolanú pandémiou koronavírusu.

 

Plán obnovy prinesie Slovensku dodatočné investície za 5,84 miliardy eur do vzdelávania, vedy a výskumu, zelenej ekonomiky, zdravotníctva, verejnej správy a digitalizácie.

 

Štáty EÚ, vrátane Slovenska, musia pri jeho príprave splniť požiadavky Európskej komisie, ku ktorým patrí podmienka vyčleniť aspoň 37 % alokovaných zdrojov na zelenú transformáciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies