Envirorezort predstavil návrh rozšírenej ochrany územia, ktoré by spadalo pod UNESCO

NETKY.SK • 13 September 2019, 10:54 • 2 min
Envirorezort predstavil návrh rozšírenej ochrany územia, ktoré by spadalo pod UNESCO

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia (ŽP) vydalo v dnešných hodinách správu, o tom, že návrh úpravy hranice Karpatských bukových pralesov sa dostal do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Problémy ochrany územia sa objavili už v počiatkoch predloženia návrhu v roku 2007. V projekte sa totiž uvádzala iná rozloha chránenej oblasti, aká bola v skutočnosti zakreslená. Táto nejasnosť následne narúšala aj zaistenie celkovej ochrany vymedzeného územia.

 

img

 

Ministerstvu ŽP sa ale nakoniec v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR podarilo dohodnúť na území takmer 4500 hektárov, ktoré bude spadať pod UNESCO, teda zónu bez zásahu človeka. Okrem toho sa dohodlo aj na pásme, kde nebude povolený žiadny výrub stromov. V širšej nárazníkovej zóne bude povolené hospodárenie, ktoré nebude mať vplyv na faunu a flóru v danej oblasti.

 

img

 

Zadefinovanie týchto hraníc patrí medzi hlavné priority envirorezortu. "Tvrdou prácou, ochotou rokovať a nájsť kompromis sme vyslali jasný signál. Chceme, aby bukové pralesy zostali zachované aj pre ďalšie generácie a zároveň aby sa naštartovali aktivity, ktoré pomôžu vytvoriť nové pracovné miesta, podporia turizmus a zlepšia aj kvalitu života miestnych obyvateľov," vyjadril sa podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

 

img

 

Dohoda sa realizovala aj za účasti neštátnych vlastníkov, ktorým ministerstvo ponúklo všetky dostupné možnosti, od odkúpenia pozemkov až po zmluvnú starostlivosť o územie. V medzirezortnom pripomienkovom konaní sa bude riešiť "už len" situácia okolo územia o výmere 100 hektárov. Jeho vlastníci na jednej strane súhlasia so zaradením územia do UNESCO, avšak na strane druhej nesúhlasia so všetkými podmienkami, ktoré toto zaradenie obnáša.

 

 

V prípade ak by nastal problém a vlastníci si územie Šípková nechajú, nebude môcť byť zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Dopad by to však priniesť nemalo, pretože územie sa už dnes nachádza v piatom stupni ochrany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona