Envirorezort chce riešiť problém čiernych stavieb okolo vodných nádrží

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 11:46 • 2 min
Envirorezort chce riešiť problém čiernych stavieb okolo vodných nádrží

KOŠICE - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce riešiť problém čiernych stavieb okolo vodných nádrží.

slovakia

left justify in out

Prvé kroky plánuje v tejto súvislosti iniciovať v najbližšom období. Pre TASR to uviedol minister László Sólymos (Most-Híd). Podľa neho to však nie je jednoduchá situácia. "Čierne stavby sú problém, ktorý musíme riešiť spoločne ako správca toku s obcami, lebo tie sa tak jednoducho nedajú odstrániť. Na to máme stavebný zákon a stavebný úrad, ktorý do toho musí vstupovať," vysvetlil s tým, že budú uvažovať nad zefektívnením procesu ich odstraňovania. "Lebo to je majetok niekoho, síce načierno postavený na cudzom pozemku," poznamenal s tým, že sú zákony, ktoré musia dodržiavať.

 

Istým spôsobom majú podľa neho zviazané ruky aj starostovia, ktorí majú pod sebou stavebný úrad. "V každom prípade s tým budeme musieť niečo spraviť, aby sme vedeli jednak predchádzať tomu, aby sa vytvorili takéto čierne stavby a tie, ktoré tam sú, aby sme vedeli odstrániť," doplnil.

 

"Išiel som okolo Ružína a bolo to zlé, videl som aj Domašu," poznamenal. Cez Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) podľa ministra spísali stavby, ktoré sú okolo Ružína, je ich približne 200. Popri Domaši ich správca toku eviduje asi 80. "Komunikujeme so stavebnými úradmi tam, ako vieme tieto stavby nejakým spôsobom odstrániť," doplnil.

 

Ďalším problémom sú aj čierne skládky, ktoré by podľa Sólymosa mali riešiť hlavne obce. "My sme dva roky za sebou podporovali cez Environmentálny fond ich odstraňovanie. Aj vlani do toho dal štát 4 milióny eur, aj predvlani, keď si dobre pamätám, ale štát nemôže donekonečna sanovať tieto čierne skládky, treba predchádzať tomu, aby sa vytvorili a samozrejme tú hlavnú úlohu má obec," vysvetlil s tým, že metóda, ktorá sa osvedčila sú napríklad fotopasce. Poznamenal, že SVP dáva nemalé prostriedky, aby čistil vodnú plochu na oboch spomínaných nádržiach od nečistôt, ktoré tam prinášajú rieky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies