Envirorezort čaká na výsledky vyšetrovania, či medveď usmrtil penzistu. Poľovníci si už medlia pušky

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 12:00 • 2 min
Envirorezort čaká na výsledky vyšetrovania, či medveď usmrtil penzistu. Poľovníci si už medlia pušky

BRATISLAVA – Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) prijalo s poľutovaním správu o smrti 57-ročného muža v obci Liptovská Lúžna, ktorý sa podľa medializovaných správ mohol stať obeťou útoku medveďa.

slovakia

left justify in out

Rezort však považuje za nevyhnutné počkať na výsledky vyšetrovania. Tlačové oddelenie ministerstva v súvislosti s vyjadreniami Lesov SR konštatuje, že z lokality Liptova, ani z oblasti Liptovská Osada neeviduje žiadnu požiadavku na odstrel medveďa

 

Lesníci zavádzajú

Tvrdenia podniku Štátne lesy o tom, že ich žiadosti o odstrel medveďa sú dlhodobo zamietané preto považuje za zavádzajúce. Rezort zdôraznil, že Štátne lesy nepožiadali o žiaden odstrel medveďa v tomto ani v minulom roku.

MŽP SR odmieta zneužitie nešťastia, ktoré sa stalo v lese za doposiaľ nevyjasnených okolností, na kampaň poľovníkov proti ochrane prírodného bohatstva, ku ktorému patria aj žijúce medvede, vlky a rysy.

Ministerstvo zároveň vyjadruje počudovanie nad tým, že k obhliadke stôp na mieste činu neboli pripustení odborníci zo Štátnej ochrany prírody.

 

„Pokiaľ pitva a vyšetrovanie potvrdia, že prišlo u nás po prvý raz k takému stretu medveďa a človeka, ktoré sa skončilo smrťou človeka, bude to poľutovaniahodné nešťastie," dodalo MŽP SR.

 

Môže ísť o prvý útok medveďa na človeka
Na Liptove zatiaľ z nezistených príčin našli mŕtveho muža. Polemizuje sa preto, či túto tragédiu mohol zapríčiniť medveď. Prizvaný súdny lekár konštatoval, že smrť nenastala prirodzeným spôsobom.

 

Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. V pondelok (14. júna) o tom informovala vedúca odboru komunikácie Lesov Slovenskej republiky Marína Debnárová s tým, že ide pravdepodobne o prvý prípad usmrtenia človeka medveďom v tomto roku.

 

Toto tvrdenie je však hlboko zavádzajúce. Ak sa podozrenia potvrdia, išlo by o historicky prvý prípad, kedy došlo k usmrteniu človeka medveďom.

Štátna ochrana prírody celoročne upozorňuje návštevníkov horských a podhorských lokalít na opatrnosť v lese. Informácie sa dajú získať na webovej stránke Zásahového tímu medveďa hnedého TU.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies