Envirorezort bude od septembra opäť existovať samostatne

NETKY.SK • 11 August 2010, 11:50 • 2 min
Envirorezort bude od septembra opäť existovať samostatne

Envirorezort bude od septembra opäť existovať samostatne

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) bude od 1. septembra opäť existovať samostatne. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž schválili novelu kompetenčného zákona, ktorá vracia situáciu pred 1. júl 2010. Práve vtedy sa envirorezort z iniciatívy vlády Roberta Fica (Smer-SD) zlúčil s ministerstvom pôdohospodárstva. Za obnovenie rezortu zahlasoval aj Miroslav Číž (Smer-SD) ako jediný z opozície. MŽP povedie Most-Híd.
      "Zriadenie samostatného ústredného orgánu štátnej správy pre oblasť životného prostredia je pre plnenie úloh v takej širokej oblasti, ako je tvorba a ochrana životného prostredia, nesmierne dôležité," pripomenula premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vo svojom stanovisku. Jeho vytvorenie zároveň obhajuje aj existenciou naliehavého spoločenského záujmu, ktorý vznikol po povodniach na prelome mája a júna. Envirorezort má preto zabezpečiť rýchlu a účinnú pomoc postihnutým občanom. Zároveň má prijať účinné riešenia, ktorými sa zabráni vzniku ešte väčšej škody na majetku ľudí.
      Poslanec Smeru-SD Vladimír Faič považuje obnovenie MŽP za krok späť. Podľa neho ide o čisto politický zámer, pretože žiadne odborné argumenty nenachádza. Ako pripomenul, v rozprave nešlo o zrušenie rezortu, ale o zlúčenie. Upozornil, že napríklad vo Švajčiarsku je iba sedem ministerstiev.
      Aj poslanec Ondrej Dostál (Most-Híd) verí, že Slovensko bude mať raz menej ako desať rezortov. V diskusii však tvrdil, že keby minulá vláda mala úprimnú snahu zlúčením ministerstiev šetriť verejné zdroje, pristúpila by k tomuto kroku na začiatku volebného obdobia. "Možno sa ušetrilo auto a kancelária ministra, inak nič," poznamenal Dostál. Zrušenie MŽP podľa neho ukazuje neschopnosť minulej vlády zvládnuť toto ministerstvo, keď kauza predaja emisií sa zapísala do histórie krajiny.
      Július Brocka (KDH) tvrdil, že hlavný dôvod na zrušenie bol práve uvedený problém s emisiami. "Nevedeli ste to upratať pod koberec, tak ste museli vyvolať väčší chaos, čo sa vám podarilo zlúčením rezortov," upozornil. Zároveň konštatoval, že ide o jedno z najdôležitejších ministerstiev z hľadiska európskej legislatívy, s čím súhlasila aj jeho stranícka kolegyňa Mária Sabolová či podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). "Ani meter plochy sa neušetril, ani jeden pracovník sa neprepustil, nechali ste tu len chaos," podporil slová spomínaných koaličných poslancov Bugár.
      Poslanec Igor Matovič (SaS) zlúčenie ministerstiev označil za čisto populistický krok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies