Environministerstvo navštívila vyše tisícka ľudí

NETKY.SK • 8 November 2011, 00:46 • 2 min
Environministerstvo navštívila vyše tisícka ľudí

Environministerstvo navštívila vyše tisícka ľudí

slovakia

left justify in out

img

Živé zvieratá, rôzne horniny, skelety, meteorologické prístroje, inšpiratívne environvýchovné pomôcky, environkino, zážitkové prednášky o živote svišťov či činnosti VD Gabčíkovo, ale aj informácie o aktivitách mimovládnych organizácií (MVO) pôsobiacich v ochrane životného prostredia... Aj toto mohli naživo vidieť návštevníci na sobotňajšom dni otvorených dverí v environrezorte. Na ministerstvo životného prostredia (MŽP) prišlo v priebehu piatich hodín skoro 1100 ľudí; predovšetkým rodiny s deťmi, ale i niektoré školy či petičiari.  Návštevníci boli z celého Slovenska – prišli i z Prešova a Humenného, medzi divákmi bol aj Opavčan (ČR).

Najväčší záujem bol o živé zvieratá a pozorovanie vzoriek vody pod mikroskopom, z radov najmladšej generácie aj o zážitkovú environvýchovu. Okrem činnosti rezortu hostí zaujímala aj kancelária ministra, mnohí sa chceli odfotiť v kresle ministra. Niektorí využili príležitosť a informovali ministra Józsefa Nagya o podozreniach na porušovanie zákona o ochrane prírody v ich okolí. Petíciu proti hroziacej výstavbe na Kráľovej hore (lokalita nad Dlhými dielmi v Bratislave) minister priamo na mieste osobne podporil svojim podpisom. O svojich úspechoch v oblasti envirovzdelávania hovorili študenti i učitelia zo ZŠ Turnianska v Bratislave - Petržalke.

„Keď som pred rokom prevzal svoje poverenie, vedel som, že prichádzam na ministerstvo s  najhoršou možnou povesťou. Ministerstvo životného prostredia sa počas predchádzajúcej vlády stalo synonymom nehospodárneho až škandalózneho nakladania s verejnými prostriedkami. Dnes je tomu inak. Našim cieľom je – čistota a poriadok. Vaša bohatá účasť je toho dôkazom,“ povedal na podujatí minister József Nagy.

Na dni otvorených dverí vyzbierali inšpektori životného prostredia aj dva nové podnety od obyvateľov a zároveň riešili aj desiatky problémov, v ktorých inšpekcia už v minulosti konala. Nové podnety sa týkali poškodzovania prírody v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce – časť Javorníky a nelegálnej skládky odpadu v Bratislave.

Pracovníci sekcie, ktorá sa venuje európskym projektom i zamestnanci  Environmentálneho fondu informovali o možnostiach podpory rozličných projektov.

Svoju prácu v oblasti ochrany životného prostredia na MŽP prezentovali aj občianske združenia a MVO -  Greenpeace, Inštitút aplikovanej ekológie Daphne, Bratislavské Regionálne Ochranárske Zruženie (BROZ), OZ Cyklokoalícia, SOS bird life, ale i OZ Bezpečné Cykloslovensko – ktoré na podujatí zbieralo podpisy pod petíciu za otvorenie Sihote pre cyklistov.

Na inšpektorov sa návštevjníci obracali aj s tematikou problematikou, ktorá inšpekcia v minulosti už doteraz vyriešiela. Boli podané v minulosti.

Zdroj: MŹP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies