Environmentálna katastrofa na Kamčatke: do Tichého oceánu sa dostali tony toxických látok

NETKY.SK • 5 Október 2020, 17:24 • 2 min
Environmentálna katastrofa na Kamčatke: do Tichého oceánu sa dostali tony toxických látok

PETROPAVLOVSK-KAMČATSKIJ - Na ruskom Ďalekom východe došlo k ekologickej nehode. Ropné produkty sa dostali do vôd Tichého oceánu, čo viedlo k hromadnému úhynu morských živočíchov.

slovakia

left justify in out

Pri pobreží polostrova Kamčatka, ktorý sa nachádza na ruskom Ďalekom východe, sa do Tichého oceánu dostali ropné produkty a ďalšie škodlivé látky.

 

Chemické popáleniny

Únik nebezpečných látok zaznamenali v sobotu 3. októbra po zverejnení niekoľkých videí na sociálnych sieťach, ktoré nahrali miestni obyvatelia. Videá ukazujú obrovskú ropnú škvrnu v Tichom oceáne a veľké množstvo mŕtvych morských živočíchov, ktoré boli vyplavené na breh.

 

 

V popise videí sa uvádzalo, že pred tromi týždňami začali miestni surferi po kúpaní v oceáne pociťovať zvláštne pocity - suchosť a bolesť v očiach, príznaky otravy. Po tom, čo vyhľadali lekársku pomoc, diagnostikovali im chemické popálenie rohovky oka.

 

Regionálne ministerstvo prírody odobralo vzorky vody z oceánu. Výsledky štúdie potvrdili znečistenie vody toxickými látkami - vo vzorkách bol zistený zvýšený obsah fenolov a ropných produktov.

 

Minister prírodných zdrojov a ekológie na Kamčatke Alexej Kumarkov uviedol, že podľa predbežnej verzie za príčinu možno označiť vypúšťanie znečistenej vody alebo ropných produktov z prechádzajúcich lodí.

 

 

Podľa inej verzie regionálnych úradov bolo príčinou ekologickej katastrofy únik ropných produktov z obchodného tankera, ktorý bol eliminovaný. Kto je vlastníkom plavidla, aký je rozsah úniku a kedy k nemu mohlo dôjsť, zatiaľ nebolo stanovené.

 

Nebezpečné skládky

Kamčatskí novinári a aktivisti vyjadrujú inú verziu. Navrhujú, ze zdrojom úniku toxických látok mohla byť skládka toxického odpadu Kozelsky alebo skládka Radygino, kde je zakopané raketové palivo. Obe lokality sa nachádzajú v blízkosti pobrežia oceánu, špecialisti ich v najbližších dňoch preskúmajú a na týchto lokalitách odoberú vzorky pôdy.

 

O potenciálnom nebezpečenstve týchto skládok pre ekológiu územia Kamčatky sa hovorilo už v roku 2006, však neboli eliminované.

 

Kozelská skládka toxických chemikálií bola postavená v rokoch 1979-1981, bolo tam uskladnených najmenej 20 ton arzénu. Odborníci predtým konštatovali, že miesto nebolo vybrané dobre a existuje riziko úniku nebezpečných látok do pôdy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies