Čěntéš: Schválená novela láme spravodlivosť cez koleno

NETKY.SK • 1 Máj 2013, 10:15 • 2 min
Čěntéš: Schválená novela láme spravodlivosť cez koleno

BRATISLAVA - Schválená novela zákona o konaní pred Ústavným súdom SR namiesto presadzovania spravodlivosti láme spravodlivosť cez koleno, svojimi účinkami porušuje moje základné právo na spravodlivé súdne konanie a zákonného sudcu v konaní pred Ústavným súdom.

slovakia

left justify in out

Ako inak, než lámaním spravodlivosti cez koleno sa dá nazvať situácia, keď legislatívny zásah prijatý v priebehu súdneho konania odníma vec zákonným sudcom a prideľuje ju späť sudcom právoplatne vylúčeným, uvádza k rozhodnutiu poslancov Smeru-SD Jozef Čentéš v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA. Ako ďalej píše, "novela retroaktívne zrušuje existujúce právoplatné rozhodnutie ÚS o vylúčení zaujatých sudcov, čo je zničujúce pre právny štát a právnu istotu. Ak už je potrebné uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti, potom je podľa môjho názoru potrebné uplatňovať ju do všetkých dôsledkov a tak, aby výsledok bol obhájiteľný aj pred Európskym súdom pre ľudské práva. Postup, ktorý bol dnes schválený v NR SR, by mohol byť obhájiteľný len ak by všetci sudcovia Ústavného súdu boli právoplatne vylúčení a rozhodovalo by sa o výbere iba spomedzi vylúčených sudcov. Právoplatne však boli dosiaľ v konaniach o mojich sťažnostiach vylúčení iba štyria sudcovia. Zvyšní ôsmi sudcovia, voči ktorým boli vznesené námietky, dosiaľ právoplatne vylúčení neboli. Preto v zmysle doktríny nevyhnutnosti, ktorej hlavným účelom je uprednostnenie spravodlivosti, pri možnosti výberu medzi právoplatne vylúčeným sudcom a sudcom, ktorý dosiaľ právoplatne vylúčený nebol, treba vždy uprednostniť namietnutého, avšak nevylúčeného sudcu." 

Podľa Čentéša tento postup, ktorý vedie k odňatiu veci zákonným a nevylúčeným sudcom a k jej prideleniu právoplatne vylúčeným sudcom, sa vo veľmi blízkej budúcnosti stane predmetom konania pred Európskym súdom pre ľudské práva. 

Poslanci Smeru-SD schválili novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorú parlament prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Tým sa má podľa Smeru-SD vyriešiť patová situácia na ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s procesom voľby generálneho prokurátora. Na ústavnom súde vznikla patová situácia v dôsledku vyhlásenia účastníkov konania prezidenta Ivana Gašparoviča a zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorými odmietajú sudcov ústavného súdu pre predpojatosť. Ústavná sudkyňa Marianna Mochnáčová ostala jediná, voči ktorej ani prezident ani Čentéš nevzniesli námietku. Podľa novelizácie zákona by sa mala uplatňovať doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Na základe schválenej právnej normy o Čentéšovej sťažnosti aj návrhu na predbežné opatrenie, ktorým chce zabrániť novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry, bude rozhodovať pôvodne prvý vyžrebovaný senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová, pričom Brňák a Ľalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky ústavným súdom z rozhodovania vylúčení. "Na konania začaté predo dňom účinnosti tohto zákona sa použije tento zákon," uvádza sa v novele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies