Ennio Morricone má zdravotné problémy, zrušil tri koncerty

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 14:39 • 2 min
Ennio Morricone má zdravotné problémy, zrušil tri koncerty

RÍM - Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone zrušil zo zdravotných dôvodov tri koncerty, ktoré sa mali konať 22. až 24. mája v jeho rodnom Ríme. Oceňovaný umelec má problémy s dvoma stavcami chrbtice. Hovorkyňa 87-ročného hudobníka potvrdila, že následné vystúpenia v Paríži a Oxfordshire zatiaľ ostávajú bez zmien.

slovakia

left justify in out

Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968).

 

Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci a diváčky počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty či Pedro Almodóvar. Za filmovú hudbu si prevzal množstvo ocenení, pričom v roku 2007 mu udelili Oscara za celoživotné dielo. Americká Akadémia filmových umení a vied ho pritom ocenila aj za hudbu westernu Osem hrozných (2015) v réžii Quentina Tarantina.

 

Počas kariéry získal tiež tri Zlaté glóbusy. Okrem spomínanej snímky Osem hrozných to bolo aj za hudbu pre filmy Misia (1986) a Legenda o pianistovi (1998). Tento rok dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies