Energetická únia má byť podľa plynárov pre spotrebiteľov v SR prospešná

NETKY.SK • 8 November 2016, 13:51 • 2 min
Energetická únia má byť podľa plynárov pre spotrebiteľov v SR prospešná

BRATISLAVA - Pripravovaná Energetická únia bude podľa viacerých slovenských energetických spoločností pre spotrebiteľov prospešná.

slovakia

left justify in out

„Považujeme to za dobrý nástroj k napĺňaniu klimatických a environmentálnych cieľov Európskej únie a rozvoja trhu s energiami,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ondrej Šebesta. Podľa štátnych plynárov Energetická únia by mohla prispieť k vyššej konkurencii medzi dodávateľmi a ponuke nových a inovatívnych služieb.


Cieľom Energetickej únie by malo byť podľa energetikov zo Západoslovenskej energetiky (ZSE) dosiahnutie plne integrovaného vnútorného energetického trhu. Energetici zo ZSE sú presvedčení, že krajiny EÚ by mali postupne prechádzať od doteraz hlavne národného k viac regionálnemu prístupu k bezpečnosti dodávok.

 

„Nepochybne si to vyžaduje aj vytvorenie novej infraštruktúry a posilnenie vnútornej energetickej infraštruktúry na distribučnej úrovni. Presadenie cezhraničného prepojenia distribučných spoločností by malo mať pozitívny dopad na regionálnu bezpečnosť dodávok energie a môže tiež prispieť k lepšiemu zbližovaniu maloobchodných cien,“ uviedla hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Podľa spoločnosti Transpetrol sa môže Energetická únia stať významným nástrojom hospodárskeho rastu, konkurencieschopnosti a taktiež zvyšovania zamestnanosti.


Isté výhrady voči projektu Energetickej únie má alternatívny dodávateľ energií, spoločnosť MET Slovakia. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Randušku, celková rezervovanosť proti bruselským rozhodnutiam zneisťuje a predlžuje aj prípravu Energetickej únie.

 

„S mimoriadnym nasadením úradníkov sa možno podarí realizovať niektoré jej prvky, ale napríklad zámer, aby plyn pre Európsku úniu nakupoval iba jeden subjekt, považujem za vzdialenú ilúziu. Jednotlivé trhy únie majú svoje špecifiká, a preto sa lokálni hráči nakupujúci plyn na báze dlhodobých kontraktov tejto agendy v dohľadnom čase nebudú chcieť vzdať. Samozrejme, bude potrebné rešpektovať aj názor jednotlivých dodávateľov zemného plynu na trhy Európskej únie,“ konštatoval Randuška.


Slovenskí plynári z SPP upozorňujú na to, aby si pri vytváraní Energetickej únie dali kompetentní pozor najmä na ďalšie zvyšovanie administratívnej záťaže. „Napríklad informačné povinnosti energetických firiem v zmysle platného nariadenia o bezpečnosti dodávok plynu považujeme už dnes za dostatočné. Okrem toho by mali vždy byť zohľadnené povinnosti, ktoré vyplývajú regulovaným subjektom už dnes z iných predpisov,“ uviedol Šebesta, podľa ktorého by mali byť regulačné zásahy obmedzené len na také situácie, kde nie je možné spoliehať sa na trhové mechanizmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona