Energetici požadujú, aby predseda ÚRSO bol odborník s jasnou víziou, nezávislý od politických tlakov

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 16:01 • 2 min
Energetici požadujú, aby predseda ÚRSO bol odborník s jasnou víziou, nezávislý od politických tlakov

BRATISLAVA - Energetici žiadajú, aby nový predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bol odborník s jasnou a komplexnou víziou energetiky. Uviedla to dnes Slovenská asociácia fotovoltiky a OZE (SAPI), ktorá sa rozhodla iniciovať otvorený list za férového regulátora.

slovakia

left justify in out

Odstúpením predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka sa podľa SAPI rozprúdila verejná diskusia o budúcnosti slovenskej energetiky a o fungovaní veľmi vplyvného regulačného úradu. Pre úspešné fungovanie energetiky je práve osoba predsedu regulačného úradu kľúčová. Tento fakt si veľmi dobre uvedomujú odborníci aj podnikatelia pôsobiaci v energetike.

 

"Aj nám záleží na tom, aby energetika fungovala, aby bola transparentná, predvídateľná a nezávislá od politických tlakov," uvádza sa v petícii, ktorú v súčasnosti podpísalo od jej zverejnenia dňa 2. marca už viac než 90 podnikateľov a odborníkov pôsobiacich v oblasti energetiky.

 

V otvorenom liste žiadajú energetici, aby nový predseda ÚRSO bol odborník s jasnou, komplexnou a dlhodobo udržateľnou víziou slovenskej energetiky a zároveň osobou, ktorá sa vyznačuje integritou, bezúhonnosťou a schopnosťou odolávať politickým a ekonomickým tlakom.

 

Podľa SAPI viac než 90 podpísaných energetikov zároveň od nového predsedu ÚRSO očakáva zjednodušenie a sprehľadnenie regulácie a zvýšenie jej transparentnosti. Asi najvýraznejšími bodmi sú zrušenie G-komponentu, zrušenie sankcie vo forme straty podpory za nesplnenie oznamovacej povinnosti a zrušenie viac ako tri roky trvajúceho tzv. stop-stavu.

 

"Otvorený list s vyzbieranými podpismi bude zaslaný prezidentovi a vláde Slovenskej republiky, preto je dôležité, aby ju okrem odborníkov a podnikateľov podporilo svojim podpisom aj čo najviac ľudí, ktorým záleží na budúcnosti slovenskej energetiky a kvalite podnikateľského prostredia," vysvetlila ďalšie plány riaditeľka SAPI Veronika Galeková.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies