Enel údajne vylúčil Rusov z hry o Slovenské elektrárne

NETKY.SK • 7 August 2014, 15:09 • 2 min
Enel údajne vylúčil Rusov z hry o Slovenské elektrárne

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne ruskí investori zrejme nezískajú. Materská spoločnosť Enel im totiž údajne zavrela dvere pri pripravovanom predaji slovenského producenta elektriny, aby tak zabránila tlaku Európskej únie v súvislosti s krízou na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dobre informované zdroje, ktoré však chceli zostať v anonymite.

Z hry tak vypadla aj štátna ruská atómová spoločnosť Rosatom, o ktorej sa špekulovalo ako o jednom z vážnych záujemcov o majoritný podiel v Slovenských elektrárňach. "Enel, ktorý sídli v Ríme, urobil toto rozhodnutie kvôli obavám Európskej únie ohľadom možného predaja strategickej infraštruktúry ruským firmám, ktoré už teraz zásobujú Európu príliš veľkým objemom energií,“ cituje Bloomberg svoje zdroje. 

 

Hovorca Európskej komisie odmietol tieto informácie týkajúce sa rozhodnutia talianskeho investora v Slovenských elektrárňach komentovať. Samotný Enel pre Bloomberg uviedol, že proces predaja podielu v elektrárňach prebieha a tak sa k prípadným záujemcom vyjadrovať nebude. Hovorkyňa Enelu Roberta Vivenzio však v reakcii na správu Bloombergu pre agentúru SITA zatváranie dverí pre akýchkoľvek uchádzačov odmietla. „Spoločnosť Enel nevylučuje žiadneho uchádzača o Slovenské elektrárne. Proces je transparentný a otvorený všetkým potenciálnym kandidátom," uviedla. 

 

Rosatom zase tvrdí, že s Enelom o kúpe podielu v slovenskom producentovi elektriny, ktorý prevádzkuje aj jadrové bloky v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach, ani nerokoval, preto žiadny ďalší komentár nepridal. 

 

Po vyradení ruských záujemcov z okruhu kupcov majoritného podielu v Slovenských elektrárňach sa tak údajne Enel sústredí na európskych alebo čínskych záujemcov. Aj keď podľa zdrojov Bloombergu by bol vzhľadom na ruské jadrové bloky prevádzkované Slovenskými elektrárňami logickým kupcom práve ruský Rosatom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona