Enel má do konca júla podpísať memorandum so záujemcom o Slovenské elektrárne

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 15:34 • 2 min
Enel má do konca júla podpísať memorandum so záujemcom o Slovenské elektrárne

RÍM/BRATISLAVA - Taliansky Enel, ktorý ovláda 66 % akcií Slovenských elektrární (SE), by mal koncom tohto mesiaca podpísať memorandum o porozumení s jedným z uchádzačov o jeho podiel v elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Predpokladá to generálny riaditeľ talianskej spoločnosti Enel Francesco Starace, informovala Italpress.

"Koncom mesiaca bude známe naše rozhodnutie. Podpíšeme memorandum o porozumení, ktoré umožní začať exkluzívne rokovania," uviedol Starace. Potvrdil, že Enel neopustí Slovensko okamžite. "Predajné transakcie prebehnú v dvoch fázach. Je to riešenie, o ktoré nás žiadala slovenská vláda," doplnil Starace.

 

Záujem o kúpu podielu v Slovenských elektrárňach má český Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý už predložil talianskemu koncernu Enel záväznú ponuku. Ďalšími záujemcami okrem EPH je maďarská štátna spoločnosť MVM Group spolu so Slovnaftom. Spomína sa aj štátna čínska energetická spoločnosť CNNC.

 

O kúpu má záujem i vláda SR, ktorá chce posilniť svoje postavenie v Slovenských elektrárňach tým, že získa vo firme väčšinu. Strategickým zámerom slovenskej vlády je naďalej dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Predaj podielu v SE Enelom môže tento proces zdržať, bude preto od talianskej spoločnosti požadovať garancie o zabezpečení dostavby Mochoviec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona