Enel by mohol za Endesu získať približne 3,1 mld. eur

NETKY.SK • 21 November 2014, 08:51 • 2 min
Enel by mohol za Endesu získať približne 3,1 mld. eur

MILÁNO - Talianska spoločnosť Enel bude predávať akcie spoločnosti Endesa v sume 13,5 eura za akciu. Spoločnosť by takto chcela získať približne 3,1 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Peniaze pritom chce použiť na zníženie svojho dlhu. Pre agentúru Reuters to uviedli tri zdroje. Enel predáva podiel vo výške 22 %, pričom celkovo vlastní 92 % firmy Endesa. Tento krok je súčasťou plánu na zvýšenie kapitálu o viac ako 4 mld. eur. Spoločnosť sa snaží udržať si ratingové hodnotenie v investičnom pásme. Akcie spoločnosti Endesa vo štvrtok klesli o 1,6 % na 13,7 eura za kus. Firma Enel situáciu nekomentovala.

V súvislosti s predajom aktív spoločnosti Enel sa hovorí aj o Slovenských elektrárňach (SE). Najnovšie svoj záujem o majoritný podiel v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny prejavila aj bratislavská rafinéria Slovnaft. Tá predložila nezáväznú ponuku na kúpu akcií spolu so spoločnosťou MVM Group. O SE prejavila záujem aj česká spoločnosť ČEZ. Enelu poslala list, v ktorom vyjadrila záujem o kúpu jej 66-percentného podielu v elektrárňach. V súlade s predošlými náznakmi však český výrobca elektriny v stredu uviedol, že "vyjadril nevyhnutnosť podrobných analýz a riešenia otvorených otázok súvisiacich hlavne s výstavbou jadrovej elektrárne Mochovce". ČEZ tiež uviedol, že nie je ochotný prevziať riziká rastúcich nákladov a meškaní v rámci projektu výstavby.

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies