Emmanuel Macron rokoval s Vladimirom Putinom. Dospeli k rovnakému riešeniu

NETKY.SK • 28 Január 2022, 20:21 • 2 min
Emmanuel Macron rokoval s Vladimirom Putinom. Dospeli k rovnakému riešeniu

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin sa počas piatkového telefonického rozhovoru zhodli na potrebe deeskalácie súčasnej krízy okolo Ukrajiny. Putin zároveň ubezpečil, že Rusko nijakú ofenzívu neplánuje.

slovakia

left justify in out

Povedal to nemenovaný Macronov spolupracovník, ktorého citovala agentúra AFP. Tento telefonát „nám umožnil dohodnúť sa na potrebe deeskalácie“, povedal na tlačovom brífingu uvedený predstaviteľ. „Prezident Putin sa vyjadril, že nijakú ofenzívu neplánuje a uviedol, že chce pokračovať v rozhovoroch s Francúzskom a našimi spojencami,“ dodal. Putin podľa jeho slov jasne uviedol, že si neželá konfrontáciu.

 

img

 

Vyše hodinový piatkový telefonát lídrov Francúzska a Ruska, ktorý Paríž označil za seriózny a zdvorilý, zdôraznil fundamentálne (názorové) odlišnosti, ale aj spoločnú túžbu pokračovať v rokovaniach.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Bezpečnostný odborník Andor Šándor o situácii na Ukrajine a zmluve SR s USA

 

Putin šéfovi Elyzejského paláca tiež povedal, že Západ odignoroval bezpečnostné obavy Ruska v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie (NATO). USA a NATO vo svojej odpovedi (na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Kremľom) nevzali do úvahy zásadné obavy Ruska vrátane zastavenia expanzie NATO a rozmiestňovania útočných zbraňových systémov pri ruských hraniciach,“ povedal Putin Macronovi podľa prepisu telefonátu, ktorý zverejnil Kremeľ.

 

Relatívne zmierlivý tón Macrona voči Rusku je v kontraste s tvrdšou rétorikou francúzskych spojencov v NATO - Britániou či Spojenými štátmi, poznamenala AFP.

 

img

 

V Paríži sa v stredu konali vyše osemhodinové rokovania delegácií z Ruska a Ukrajiny. Mali ukázať, či sa Putin bude usilovať o zmiernenie napätia v situácii, keď na ukrajinských hraniciach zhromaždil približne 100 000 vojakov a Západ sa obáva, že podnikne inváziu na Ukrajinu.

 

Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie. Rusko poprelo, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

 

Možno vás zaujme: Tvrdé slová chorvátskeho prezidenta voči NATO!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies