Emmanuel Macron kritizoval Trumpov údajný výrok o "špinavých dierach"

NETKY.SK • 21 Január 2018, 23:20 • 2 min
Emmanuel Macron kritizoval Trumpov údajný výrok o "špinavých dierach"

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron kritizoval slová svojho amerického kolegu Donalda Trumpa, ktorými označil niekoľko štátov v Afrike a Amerike ako "špinavé diery".

slovakia

left justify in out

"Toto nie je výraz, ktorý môžete použiť," povedal Macron v nedeľu v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu BBC. Na druhej strane ale priznal, že osobne má s Trumpom "veľmi dobrý vzťah".

 

"Myslím si, že mnoho našich problémov na Blízkom východe, ako aj v Afrike, vyplýva z frustrácie spôsobenej poníženiami z minulosti, a to musíme pochopiť," povedal Macron. "Domnievam sa, že všetky tieto krajiny musíme rešpektovať. To je to, čo im dĺžime," dodal.

 

Trumpov výrok o "špinavých dierach" (shithole countries) mal padnúť začiatkom januára v Oválnej pracovni Bieleho domu na neverejnom stretnutí so senátormi o navrhovanom kompromise v otázke imigračných opatrení. Reagoval tak na ich návrh na obnovenie ochrany prisťahovalcov z Haiti, Salvádora a Afriky.

 

Macron v rozhovore pre BBC, z ktorého citovala agentúra DPA, ďalej povedal, že si s americkým partnerom telefonuje "veľmi pravidelne". "Vždy som veľmi priamy a úprimný... Niekedy sa mi podarí ho presvedčiť, inokedy nie." Konzervatívny prezident Trump podľa neho nie je "klasickým politikom". "Je to prezident Spojených štátov a to je veľká krajina, takže s ním chcem pracovať a domnievam sa, že sme si vytvorili veľmi silný vzťah," dodal.

 

Liberálny Macron a Trump majú na niektoré politické témy rozdielne pohľady, ako napríklad na problematiku klimatických zmien. Francúzsky prezident ale napríklad pozval vlani v júli Trumpa ako čestného hosťa na vojenskú prehliadku v rámci Dňa dobytia Bastily v Paríži. Trump bol prvým americkým prezidentom od Georgea Busha v roku 1989, ktorý sa zúčastnil na vojenskej prehliadke na Deň dobytia Bastily. Dôvodom bolo 100. výročie vstupu USA do prvej svetovej vojny po boku Francúzska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies