Emmanuel Macron a Si Ťin-pching podpísali v Pekingu sériu dohôd

NETKY.SK • 9 Január 2018, 20:09 • 2 min
Emmanuel Macron a Si Ťin-pching podpísali v Pekingu sériu dohôd

PEKING - Čína a Francúzsko sa chystajú prehĺbiť vzájomnú spoluprácu v oblasti leteckej dopravy a jadrovej energetiky. Uviedla to v utorok agentúra DPA po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal počas svojej prvej návštevy Číny od nástupu do úradu spoločne s čínskym kolegom Si Ťin-pchingom sériu bilaterálnych dohôd.

slovakia

left justify in out

Macron ďalej súhlasil, že sa pripojí k plánom čínskeho prezidenta vybudovať obchodnú a dopravnú sieť v rámci Ázie a Európy, ako aj spolupracovať v boji proti klimatickej zmene a terorizmu. "Radi by sme spolupracovali bok po boku s Čínou," povedal Macron vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, kde s čínskym kolegom podpísali sériu dohôd o porozumení. Ani jeden z prezidentov hodnotu podpísaných dohôd nekonkretizoval.

 

 

"V dejinách bola Hodvábna cesta... cestou ku komunikácii, výmene; bola to trasa prepájajúca Áziu a Európu. Mali by sme reštartovať našu spoluprácu a výmenu," dodal Macron. Podľa Si Ťin-pchinga budú Čína s Francúzskom "spoločne čeliť klimatickej zmene, svetovému terorizmu a ďalším výzvam".

 

Macron začal svoju trojdňovú návštevu Číny v pondelok prehliadkou slávnej Terakotovej armády v prastarom meste Si-an, kde predniesol príhovor. Macron si tiež v Pekingu spoločne s manželkou Brigitte pozrel Zakázané mesto a stretol sa s tamojšími podnikateľmi a ďalšími predstaviteľmi štátu.

 

Čína by chcela, aby novodobá Hodvábna cesta prepojila 68 krajín, v ktorých žijú vyše štyri miliardy obyvateľov. Projekt rozvojovej stratégie OBOR zverejnila Čína v roku 2013. Jeho cieľom je prepojiť Čínu po súši i po mori s juhovýchodnou Áziou, Pakistanom a strednou Áziou a ďalej s Blízkym východom, Európou a Afrikou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies