Emma Thompsonová je jednou z najlepších britských herečiek súčasnosti

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 15:21 • 2 min
Emma Thompsonová je jednou z najlepších britských herečiek súčasnosti

LONDÝN/BRATISLAVA - Uznávaná britská herečka Emma Thompsonová sa v utorok 15. apríla dožíva 55 rokov.

slovakia

left justify in out

Emma Thompsonová je držiteľkou Oscara a ceny BAFTA za najlepšiu herečku v britskej dráme Howards End. Ako autorka scenára k filmu Rozum a cit podľa slávneho románu Jane Austenovej získala v roku 1996 Oscara v kategórii najlepší adaptovaný scenár. Vo filme zároveň stvárnila postavu Elinor, za ktorú si odniesla cenu BAFTA za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.
     

Narodila sa 15. apríla 1959 v Londýne anglickému hercovi a režisérovi Ericovi Thompsonovi a škótskej herečke Phyllidy Law. Má mladšiu sestru Sophie, ktorá je tiež herečkou. Emma študovala na Cambridgeskej univerzite anglickú literatúru a chcela sa venovať písaniu. Počas štúdia tri roky vystupovala s divadelným komediálnym súborom Footlights, kde sa naplno prejavil jej komediálny talent. Ako herečka, spoluautorka, spoluproducenta a režisérka sa na univerzite podieľala na divadelnej šou Woman's Hour. Popri divadle účinkovala tiež v niekoľkých televíznych šou a sitkomoch.
     

Zlom v Thompsonovej kariére prišiel v roku 1985 s muzikálom Me and My Girl, ktorý zožal na ostrovoch veľký úspech. Vďaka nemu získala svoju prvú dramatickú rolu v miniseriáli Fortunes of War. Skvelý výkon v tejto minisérii jej v roku 1987 vyniesol najvyššiu britskú filmovú cenu BAFTA v kategórii najlepšia herečka.
     

Na striebornom plátne debutovala vo veku 30 rokov vo filme The Tall Guy (1989) ako partnerka Jeffa Goldbluma, avšak mimoriadne úspechy boli ešte pred ňou. Svoje herecké kvality naplno predviedla v úlohe francúzskej princeznej v známej shakespearovskej adaptácii Henrich V (1989). Nasledoval thriller Dead Again (Znovu po smrti, 1991) a tragikomédia Peter's Friends (Petrovi priatelia, 1992), kde si zahrala so spolužiakmi zo študentských čias. V roku 1992 si Emma Thompsonová zahrala hlavnú úlohu vo filmovej adaptáciu románu Edwarda Fostera Howards End (Rodinné sídlo). Za presvedčivé stvárnenie londýnskej intelektuálky nemeckého pôvodu Margaret Schlegelovej získala Oscara, Zlatý Glóbus a cenu BAFTA.

 

Ďalšie nominácie na spomínané ceny jej priniesla rola slečny Kentonovej, ktorej milostný vzťah k majordómovi (Anthony Hopkins) zostal vo filme The Remains of the Day (Súmrak dňa, 1993) nenaplnený. V roku 1993 bola nominovaná na Oscara a Zlatý Glóbus aj po druhýkrát za film In the Name of the Father (V mene otca). Nasledovala menšia úloha v americkom remaku francúzskej komédie Otec alebo milenec pod názvom My Father the Hero (Môj otec hrdina, 1994) a postava doktorky Reddinovej po boku Arnolda Schwarzeneggera v komédii Junior (1994), za ktorú bola nominovaná na Zlatý Glóbus.

 

V romantickej dráme Carrington (1995) si zahrala britskú maliarku Doru Carrington zamilovanú do spisovateľa Lyttona Strachey. V roku 1995 dosiahla Emma Thompsonová veľký úspech s filmom Sense and Sensibility (Rozum a cit). Ako autorka scenára k filmovej adaptácii slávneho románu Jane Austinovej získala Oscara za najlepší adaptovaný scenár, Zlatý glóbus a nomináciu na cenu BAFTA. Vo filme zároveň stvárnila staršiu zo sestier Elinor Dashwoodovú, za čo získala cenu BAFTA a ďalšie nominácie na Oscara aj Zlatý Glóbus. Po dvojročnom oddychu sa herečka predstavila v komornej dráme Alana Rickmana The Winter Guest (Zimný hosť, 1997). O rok neskôr stvárnila postavu manželky prezidentského kandidáta v podaní Johna Travoltu v politickej dráme Primary Colors (Farby moci, 1998).

     

V roku 2001 prijala ponuku Mikea Nicholsa, aby napísala scenár k divadelnej hre VTIP, ktorá bola ocenená Pulitzerovou cenou a aby v nej stvárnila hlavnú a zároveň aj jedinú úlohu ženy umierajúcej na rakovinu. Jej výkon bol ocenený nomináciami na Zlatý Glóbus a cenu Emmy. Nasledovala úspešná romantická komédia Love Actually (Láska nebeská, 2003) a španielska romantická dráma Imagining Argentina (Prekliata Argentína, 2003). V televíznom seriáli Angels in America (Anjeli v Amerike, 2003) Emme Thompsonovej sekundovali Al Pacino a Meryl Streepová, miniséria získala viacero ocenení vrátane nominácie na Emmy. Thompsonová si zahrala v mnohých ďalších úspešných filmoch, napríklad Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter a väzeň z Azkabanu, 2004), Nanny McPhee (Kúzelná opatrovateľka, 2005), Stranger Than Fiction (Horšie to už nebude, 2006), I Am Legend (Ja, legenda, 2007), Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter a Fénixov rád, 2007), Last Chance Harvey (Šanca na lásku, 2008), An Education (Škola života, 2009), The Boat That Rocked (Piráti na vlnách, 2009).
     

K jej novším filmom patrí Nanny McPhee and the Big Bang (Kúzelná opatrovateľka a veľký tresk, 2010), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (Harry Potter a Dary smrti-2, 2011), Men in Black III (Muži v čiernom 3, 2012), Saving Mr. Banks (Zachráňte pána Banksa, 2013), Beautiful Creatures (Nádherné bytosti, 2013).
     

Emma Thompsonová je druhýkrát vydatá, jej prvým manželom bol herec Kenneth Branagh, s ktorým hrala v niekoľkých filmoch a v televíznom seriáli Fortunes of War. Od roku 2003 je vydatá za herca Grega Wisea, s ktorým vychováva dcéru Gaiu Romilly.
     

Emma Thompsonová je známa ako vzdelaná žena, hovorí plynulo po francúzsky a po španielsky. Časť života strávila v Škótsku, a vraví, že sa "cíti ako Škótka". Je patrónom rady pre utečencov.

     

Zdroje: https://www.csfd.cz/tvurce/591-emma-thompson/, https://sk.wikipedia.org/wiki/Emma_Thompsonov%C3%A1, https://zivotopis.osobnosti.cz/emma-thompson.php



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies