Emma Tekelyová s dcérou pokrstili knihu Ema má mamu, mama má Emu

NETKY.SK • 31 Január 2018, 07:36 • 2 min
Emma Tekelyová s dcérou pokrstili knihu Ema má mamu, mama má Emu

BRATISLAVA - Slovenská spisovateľka Emma Tekelyová pokrstila spolu so svojou dcérou Emou interaktívnu knihu pre dievčatá a ich mamy, Ema má mamu, mama má Emu.

slovakia

left justify in out

„Ja by som chcela veľmi poďakovať všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali. Je to kniha pre deti, pre dievčatká a záujem o ňu nás veľmi teší,“ povedala v úvode krstu Tekelyová.

Prvý nápad dvojici autoriek vnukla pani, ktorú stretli len náhodou na dovolenke. „Boli sme s Emou na dovolenke v Monaku a tam sme stretli jednu dámu, pôvodom Slovenku, ktorá sa nám tak trošku prihovorila a povedala nám, že 'Veď Ema má mamu, mama má Emu, to bolo v šlabikári, prečo nevymyslíte niečo s tým?' Nám to potom dlho vŕtalo v hlave, trvalo asi pol roka, kým sa ten projekt tak nejako pozbieral z plienok. A hlavne bolo dobré, že sme na to boli dve, pretože keď mi dochádzal dych, posunula som myšlienku svojej kreatívnej dcére a takto sme tú knihu spolu vytvorili a napísali,“ uviedla spisovateľka.

Prvotný vizuál postavičiek Emy a jej mamy vznikol v hlave samotnej Tekelyovej, obrázky jej už do rôznych situácií pomohla však rozkresliť ilustrátorka Noémi Kolčáková. O grafický dizajn knižky sa zas postarala grafička Mária Rojko. Úvod každej z kapitol knižky je vystavaný zo skutočných príbehov mladej Emy z jej detstva. „Je tam aj o chalanoch, aj o škole, o učiteľkách. Všetko je to reálne a celkom vtipné,“ prezradila Emma Tekelyová. V jednotlivých kapitolách sa autorky venujú nielen vzťahu dcéry s mamou, ale aj jej sympatiám k ostatnej rodine, kamarátom, ľuďom, ktorých pozná či jej obľúbenej móde, tajnostiam a zážitkom.

Publikácia je zároveň súčasťou rovnomenného projektu, ktorým chcú autorky poukázať na nevyhnutnosť rozvíjania a prehlbovania vzťahu medzi mamami a ich dcérami. „Knižka je určená všetkým mamám a ich dcéram od sedem rokov a viac. Nemusia sa volať Ema, je to o tom, že tá dcéra a mama by si mali budovať vzťah medzi sebou. Táto knižka navádza dcéru, aby sa mamy pýtala na to, čo nevie v knižke vyplniť alebo podčiarknuť a nabáda mamu, aby jej ako tá najbližšia osoba zas poradila,“ priblížila Ema Tekelyová.

 

„V rodine to funguje tak, aspoň ja si to tak pamätám, že otec chodí, zarába peniaze a robí tie podstatné veci a mama vychováva dcéru. Škola ju naučí čítať, písať, počítať, ale to ostatné, čo sa týka estetiky odievania, slušnosti alebo akýchkoľvek bežných životných situácií, s ktorými sa tá malá školáčka stretáva, to všetko jej už musí vysvetľovať mama. A keď jej to vysvetľuje didakticky, tak to to dievčatko možno nezoberie tak, ako keď má k dispozícii túto knižku, v ktorej sú všelijaké chytáky a ona musí dopĺňať, čo je správne. Je tam aj módna polícia na prehĺbenie jej vkusu a vzťahu k móde, čo sa mne osobne veľmi páči. A je tam aj priestor na hodnotenie ľudí a na názor tohto dievčatka, čo si myslím, že je úžasne vzácne, lebo keď si to prečíta o desať, pätnásť rokov ako dospelá, tak sa bude čudovať, aké mala progresívne myšlienky,“ zasmiala sa Emma Tekelyová.

Knihu uviedli bublinami z bublifukov moderátorka Soňa Müllerová, moderátorka a redaktorka Andrea Šprochová s dcérou Emmou a herečka Jana Majeská a jej dcérka Ema.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies